ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Forskare outnyttjad marknad för företag

  • DRIVER PÅ. Vinnova, med generaldirektör Charlotte Brogren. Foto: Fotograf Anette Andersson

Det finns en marknad värd drygt 150 miljarder kronor som svenska företag knappt känner till.
Vinnova och Research Match försöker nu få teknik- och industriföretag att exportera till Europas forskningsanläggningar.

Projektinvesteringar, nybyggen och uppgraderingar av forskningsanläggningar är en marknad som är värd drygt 150 miljarder kronor.

”En stor del av dessa är redan upparbetade, men det återstår väldigt mycket att upphandla”, säger Ulrika Steiner, vd för Research Match, som har fått i uppdrag av Vinnova att öppna ögonen på svenska företagare för dessa investeringstunga anläggningar runt om i Europa.

”Mycket liten kännedom”

Tio till tjugo svenska företag är leverantörer till forskningsanläggningarna i dag, men det skulle kunna vara många mer.

”Företag har mycket liten kännedom, nästan ingen alls, om de affärsmöjligheter och upphandlingar som pågår. Sverige har inte den starka position som vi borde ha inom det här området”, säger Ulrika Steiner.

Det är företag inom teknik och industri som är aktuella.

”Teknik, driftövervakning, kvalificerade big data-leverantörer, analysföretag, teknikkonsulter, energi, byggnation, konstruktion. Ja, det finns väldigt många branscher. Men om man ska sammanfatta det är så är det inom industri, teknik, konsult- och forskningsrelaterade tjänster”, säger Ulrika Steiner.

”In i ett sammanhang”

Frankrike, Tyskland och vårt grannland Danmark ligger långt före Sverige i export till forskningsanläggningarna.

Utöver fler jobb, fler företag, nya kunder, ökad omsättning och tillväxt, skulle ökad export till anläggningarna dessutom leda till ökad kompetens och konkurrenskraft för företagen.

”Det är inte bara att man får en affär. Man kommer in i ett sammanhang. Anläggningarna är ofta krävande. Man gör unika saker som aldrig gjorts förr. Man kommer in och träffar forskargrupper, möter frågeställningar, man får en internationell exponering, ett lärande och ofta en egen utveckling. Det ger en spin off som inte bara är ett kontrakt”, säger Vinnovas chefstrateg Peter Eriksson.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer