ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Exportbolagens krav på Löfven

  • SER MÖJLIGHETER. Maskinföretaget Examec i Tomelilla, med vd:n Mats Ohlsson, har exporterat till forskningsanläggningen Cern i Schweiz sedan 2012. Foto: Åsa Sjöström

Stefan Löfven vill se ökad svensk export.
Då måste svensk utbildning, infrastruktur och energipolitik förbättras, pappersarbetet bli enklare, internationella branschorganisationer göra ett bättre jobb för att förenkla kontaktskapande och räntan vara fortsatt låg.
Det är exportföretagens önskelista.

I Di:s intervju med statsminister Stefan Löfven i gårdagens tidning uttryckte han en önskan om att fler svenska företag ska göra en internationell exportresa.

Investors vd Börje Ekholm tycker att det är sakfrågor som räknas om Sverige ska lyckas på den punkten.

”Än så länge har vi inte sett att regeringens ord följts av handling”, säger han och pekar ut tre områden som han tycker är centrala för industrins framtid i Sverige.

”Utbildningen i grundskolan har fallit i kvalitet i många år och jag är rädd för att detsamma gäller gymnasiet och högskolan. Detta är ett jättebekymmer för industrin som måste kunna rekrytera välutbildad arbetskraft”, nämner han som nummer ett.

”Vi har en investeringsskuld i järnväg, vägar och flygtransporter. Det måste bli lättare att resa från och i landet och lättare att skeppa ut och in varor. En reform som släpper in privat kapital i infrastrukturen skulle underlätta mycket”, säger Börje Ekholm som nummer två.

Till sist tror han att energipolitiken behöver vara långsiktig.

”En stor del av vår export kommer från elintensiv industri och den måste kunna göra långsiktiga kalkyler”, säger Börje Ekholm.

Avtal efterlyses

Bengt-Olof Hammar är vd för Olsforsföretaget Hammar Maskin som tillverkar containerutrustning. De har sålt sina produkter till 110 länder och är i dag etablerade i fem världsdelar. Han anser att en stor del av exportproblematiken kretsar kring bristande handelsavtal.

”Det gäller att ta bort så många handelshinder som möjligt. Det är klart att etablering i andra länder avskräcker när det blir så mycket pappersarbete. Det är jättesynd. Vi har lyckats mycket bra i Brasilien och en ökad export skulle ge ett välbehövligt klirr i den svenska kassan”, säger Bengt-Olof Hammar.

”Jättegoda möjligheter

Statliga Vinnova har utsett de europeiska forskningsanläggningarna som en särskilt gynnsam, och hittills ganska oupptäckt, exportmarknad värd 150 miljarder kronor (se artikel sidan 11).

Maskinföretaget Examec i skånska Tomelilla har levererat varor till sådana anläggningar sedan 2012, bland annat till Cern i Schweiz.

”Det finns jättegoda möjligheter för att utöka arbetet”, säger vd:n Mats Ohlsson.

Den låga räntan har varit till stor hjälp för exporten, tycker han.

”Sverige har generellt sett gott rykte när det gäller tekniknivå och kvalitet. Om vi också kan presentera oss som ett kostnadseffektivt alternativ, då har vi egentligen all den hjälp vi behöver på nationalpolitisk nivå”, säger Mats Ohlsson.

Men han efterlyser bättre hjälp från internationella branschföreningar.

”Man brukar nämna Business Sweden. Vi har inte sett den nyttan. Det är väldigt dyrt att ha med dem att göra och det är inte alltid helt konstruktivt”, säger Mats Ohlsson och efterlyser bättre research och lägre priser.

”Vi behöver hjälp med att hitta marknadsnischer där det finns ett gap mellan leverantör och köpare. En hjälpande branschförening skulle hitta det och sedan bolla in oss i den nischen”, säger Mats Ohlsson.

”Måste vara uthållig”

Den enorma asiatiska marknaden har utpekats som extra viktig för svenska företag. Men det är inte helt enkelt.

”Den kinesiska konkurrensen är stenhård, och de kinesiska företagen blir skickligare hela tiden. Som företag måste man vara uthållig. Det är extremt svårt att skapa ett varumärke i Kina”, säger Fredrik Hähnel, divisionschef för SEB i Shanghai.

Enligt honom klarar sig inte mindre företag utan stöd från Sverige.

”Ambassader och konsultat spelar en viktig roll i Kina för att marknadsföra Sverige”, säger Fredrik Hähnel.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer