ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

S-höjdaren ska lyfta Företagssverige

  • TURBULENT START. Näringsminister Mikael Damberg. Foto: Oskar Omne

Han har aldrig arbetat i näringslivet. Men det är inget problem, tycker Sveriges näringsminister Mikael Damberg. Efter att ha medlat fram decemberuppgörelsen tar han sig an nästa svårlösta pussel: att få Sverige att växa.

Han är sist. Allra sist med att kliva ombord på planet till Göteborg den här morgonen.

”D-A-M. Damberg”, bokstaverar Mikael Damberg vid biljettkontrollen.

Han får en igenkännande nick tillbaka. Det stämmer med passagerarlistan, men kanske har flygvärdinnan också känt igen honom.

I fyra månader har Mikael Damberg varit Sveriges näringsminister. Fyra omtumlande månader efter valsegern och regeringsskiftet i september.

Men det är inte jobbet i sig, det första som minister, som har varit den största utmaningen. Det är den politiska situationen, efter att regeringens budget föll i början av december och ett extraval i mars aviserades.

”Helt plötsligt gällde det att ställa om och börja planera för en ny valrörelse och det är klart att alla var lite trötta, vi hade ändå ett supervalår bakom oss”, säger Mikael Damberg.

Först efter förhandlingar och åter förhandlingar, många av dem i det fördolda, nåddes en lösning. Strax före nyår presenterades den historiska uppgörelsen mellan regeringen och allianspartierna, den så kallade decemberöverenskommelsen. Där har Mikael Damberg varit en av flera viktigare spelare. Kanske till och med en nyckelspelare, om man ska tro flera källor inom alliansen: ”Utan Mikael Damberg hade det inte blivit någon uppgörelse”.

”Jag var en del i Socialdemokraterna som var med och förhandlade”, säger han med betoning på en.

”Och jag kan säga att själva julfirandet inte blev så avslappnat, även om vi tog paus just på julafton. Samtidigt kändes varje timmes jobb värd mödan. Skulle vi lyckas nå en uppgörelse skulle det ju innebära att vi fick arbetsro i tre och ett halvt år framåt. Så när vi löste den här situationen var det en liten utandning, en känsla av att vi nu kan fokusera på det vi verkligen vill göra.”

Turbulensen om Bromma

Men att förhandla med oppositionspolitiker är inte detsamma som att handskas med näringslivet. Det har Mikael Damberg snabbt blivit varse.

Hans vision är att öka Sveriges konkurrenskraft och export, kort uttryckt: Sverige ska växa. Men redan de första veckorna efter tillträdet lyckades Mikael Damberg och hans kolleger reta upp företagsvärlden med förslagen att skjuta upp bygget av den nya motorvägsförbindelsen Förbifart Stockholm och att lägga ned Bromma flygplats. I  dag är bygget av förbifarten i  gång igen och flygplatsnedläggningen är under utredning. Men såren har inte läkt. Nyligen kallade Investors avgående vd Börje Ekholm situationen den rödgröna regeringen skapat ”en oöverträffad osäkerhet”.

”Många reagerade hårt på beskeden och vi fick en uppförsbacke i och med det. Men nu tror jag att man ser att vi är i gång. Och visar det sig att det inte går att lösa på annat sätt kommer det inte några förslag om att lägga ned Bromma. Flyget är viktigt för oss och en av mina prioriteringar är att öka flygförbindelserna till och från Sverige.”

Föräldrarna var politiskt aktiva

När Mikael Damberg säger det ligger Bromma flygplats redan långt borta och hans huvud vilar lätt mot stolens nackstöd. Solen genom fönsterrutan får den lilla S-rosen på kavajslaget att glimra till. Den matchar de diskreta röda prickarna på slipsen.

Båda hans föräldrar var engagerade i socialdemokratin. Pappa Nils-Gösta Damberg var partikassör, mamma Riita-Liisa Damberg var distriktsordförande i Finlands socialdemokratiska ungdomsförbund som ung. Kärleken till det röda har Mikael Damberg med andra ord i blodet, ändå var det inte självklart att välja den politiska banan.

”Jag hade inget intresse för politik som liten. Jag fick ofta frågan om jag skulle engagera mig i Unga Örnar (arbetarrörelsens barn- och ungdomsorganisation) men det verkade jättetråkigt, tyckte jag.”

Det var skoldebatterna under valrörelsen 1988 som fick honom att tänka om och engagera sig i SSU, där han så småningom valdes till ordförande. Under tiden i ungdomsförbundet klassades han som tillhörande partiets högerfalang, något som inte verkar ha hindrat honom från att göra spikrak karriär. De senaste åren har han till och med nämnts som en möjlig kandidat när det har stormat som värst kring partiets ledare. Men när han får frågan om han en dag är beredd att axla partiledarrollen kan han inte låta bli att ge ifrån sig en lätt suck.

”Jag säger som jag har sagt länge: Vi har haft nog med partiledarbyten och jag tror att Stefan Löfven kommer att sitta länge. Dessutom är jag väldigt nöjd med mitt jobb nu.”

Vad var din första motfråga när statsministern erbjöd dig jobbet?

”Det vill jag inte svara på för vi hade flera samtal och det som sades då tycker jag att man ska hålla på.”

Okej. Vad var den första motfrågan hemifrån?

Inte heller den här frågan kommer det något riktigt svar på. I stället berättar Mikael Damberg att han och hans hustru har diskuterat det nya jobbet innan han tackade ja. Särskilt har de pratat om att han måste prioritera familjen när han är ledig.

Är det svårt?

”Nej, jag har jobbat mycket under många år, så det är inte första gången jag har ett jobb som kräver många arbetstimmar. Även om det blir många sena vardagskvällar så är jag till exempel ledig vissa helger och då gäller det att vara fokuserad på familjen. Jag tror inte att man mår bra på jobbet om det inte fungerar hemma.”

Vad tycker dina döttrar, 11 och 13 år, om ditt jobb?

”De vet nog inte riktigt vad ett statsråd gör, men de hajar en del. Ta valrörelsen till exempel, då ville min ena dotter se mer partiledardebatter än vad jag orkade göra...”

Det låter som om hon går i dina fotspår?

”Nej det tror jag inte ... Men man ska aldrig säga aldrig.”

En tankesstyrd robotarm

Göteborg välkomnar med sitt berömda regnväder. Men det märker Mikael Damberg knappt. Han hinner bara stanna för att knyta skosnöret på sin klassiska Playboysko med rågummisula, innan han hoppar in i bilen som ska ta honom till dagens besök på Sahlgrenska universitetssjukhuset. Forskning och innovation, två av hans hjärtefrågor för att kickstarta Sverige, står på dagens agenda – denna gång inom området life science.

”Medicinteknik har fått alldeles för lite uppmärksamhet de senaste åren och vi ser att det generellt tar lång tid innan produkterna når marknaden. Längre tid än i andra länder. Men i Västra Götaland har man kommit långt med att få sjukvården att prova nya behandlingsmetoder.”

En tankestyrd robotarm, till exempel.

En person använder redan protesen, en annan håller på att prova ut en. Samtidigt fortsätter tekniken att förfinas under ledning av ortopeden Rickard Brånemark. När Mikael Damberg har fått på sig alla elektroder som krävs för att styra protesen behöver han bara vrida handleden för att den lösa armen som sitter fast i bordskanten ska göra detsamma.

”Så vill du någon gång ha en extraarm vet du var vi finns”, säger Chalmersforskaren Max Ortiz och får Mikael Damberg att skratta.

Vill ha större öppenhet

En timme senare ligger en röd mapp i Mikael Dambergs knä. Onsdag, står det på den i snirklig stil. På flyget tillbaka måste han gå igenom dagens papper. Varje dag får han en ny mapp med ämnen att läsa in sig på och anföranden han ska hålla. Nu är det bland annat en presentation på Svensk-tyska handelskammaren som han behöver förbereda.

”När jag får tid över brukar jag läsa böcker, det är skön avkoppling. Men den här veckan har jag så mycket att göra att jag nog inte kommer att kunna börja på någon ny bok”, konstaterar han.

På ett år blir det omkring 50 böcker. Den förra läste han ut för bara några dagar sedan, berättar han, och börjar genast återge handlingen. Men väl i luften är det i  stället flygresor som osökt kommer på tal. Först hans egna, då Mikael Damberg ofta reser mer än en dag i veckan. Sedan SCA:s och Industrivärdens uppmärksammade turer i privatjet.

”Det förvånar mig lite att bolagen inte har tänkt igenom de här frågorna mer. Sedan kan jag som politiker inte ha synpunkter på enskilda bolag, men det är bra att bolagen gör en ordentlig genomgång. Näringslivet har allt att vinna på öppenhet.”

Hur menar du?

”Det kanske viktigaste företag har i dag är sina varumärken och om man gör på det här sättet måste man kunna stå upp för det, redovisa det och kunna säga att det här är en del av vår affärsmodell. Att den här frågan verkar ha skapat en större debatt i näringslivet är nyttigt. Inte minst nu när organisationen Svenskt Näringsliv går ut och säger att det inte kan bli några löneökningar.”

”Utan att lägga mig i lönebildningsdiskussionen är det klart att det kan vara problematiskt att näringslivets företrädare ställer sådana krav på de anställda om man samtidigt ägnar sig åt excesser”, säger han och tar de statliga bolagen som exempel:

”Man har rätt att förvänta sig att de statliga bolagen ska agera hållbart och föredömligt. Upptäcker vi ett problem gäller det att vara öppen, förklara vad som har hänt och säga vad man tänker göra framöver.”

Men när det gäller Vattenfalls köp av Nuon har ju en av dina föregångare, Maud Olofsson, fortfarande inte kommenterat affären …

”Nej. Det här är en av modern svensk politiks största skandaler och den är väldigt oprofessionellt hanterad. Inte bara affären i sig utan också att det inte går att reda ut hur den har kommit till stånd. Den dåvarande regeringen borde ha tagit sitt ansvar och som ansvarig minister måste man komma till konstitutionsutskottet och svara på frågor.”

Skulle du göra det om du hamnade i samma situation?

”Självklart.”

Du har aldrig arbetat i näringslivet, är det ett problem?

”Jag lägger mycket tid på att läsa på, lyssna och försöka förstå hur näringslivet fungerar. Dessutom är mina bröder egenföretagare inom transportbranschen, så jag har en relation till företag och företagande.”

För att ni pratar om företagande ihop?

”Vi går ju inte igenom deras budgetar och affärsplaner tillsammans, men det har hänt att de har haft synpunkter ibland. Tyckt att någon regel är korkad eller att man inte kan göra vissa saker för att det tar för mycket tid om man är småföretagare.”

Men är du själv intresserad av att arbeta i näringslivet?

”Just nu har jag det arbete jag har och fokuserar på det. Men hade jag inte varit politiker så hade ett drömyrke för mig varit lärare. Kanske i matematik, för det är de läxorna jag oftast hjälper döttrarna med.”

Och vad tycker de om dig som lärare?

”I julklapp fick jag en bok av min äldsta dotter som heter Så här hjälper du dina barn med matematik”, säger han och brister ut i gapskratt.

Hur tolkar du det?

”Jag blir alltid så frustrerad när jag ska hjälpa dem med division. Jag förstår inte hur skolorna lär ut det i dag, för liggande stolen ser inte ut som förr. Men sedan tycker min dotter att jag ger alldeles för många exempel på att det finns flera vägar fram till svaret. Det kan jag kanske hålla med om, men det är något jag vill lära mina barn eftersom det har hjälpt mig i andra sammanhang.”

En problemlösare ut i fingerspetsarna.

RÖSTER OM MIKAEL DAMBERG

Lennart Kärrman, Mikael Dambergs optiker och granne på landstället:

”Micke är en omtänksam och generös person som är snabb med att sätta på sig arbetshandskarna om någon behöver hjälp. Han gillar naturen också och vi fiskar ofta ihop, trots att Micke absolut inte äter fisk. Ett av mina bästa minnen med honom är när han gav mig en fiskeresa i present. Vi sov i vindskydd, lagade mat på elden och pratade halva natten om livsfrågor som filosofi, religion och politik.”

Kerem Yazgan, barndomsvän och vd för United minds:

”Ända sedan barnsben har Micke alltid varit väldigt ambitiös och driven. När vi var yngre höll vi på med idrott och spelade mycket badminton, innebandy och tennis. Trots att jag många gånger är på samma nivå eller bättre än han, är det alltid han som vinner. Han är en riktig vinnarskalle, vilket också märks när han debatterar. Samtidigt är han sin tuffaste domare och blir besviken på sig själv när han inte vinner.”

Anna Kinberg Batra, partiledare Moderaterna:

”Mikael Damberg är en skicklig politiker och en slipad debattör som jag har känt i många år och arbetat mycket tillsammans med när vi båda var gruppledare. Bakom Mikaels proffsiga yta finns också en sympatisk person med både värme och humor.”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer