ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Folksam rasar mot vinster i djurvården

  • BITER IFRÅN. Folksams vd, Jens Henriksson, är i grunden positiv till privata aktörer inom vårdsektorn, men de höga kostnaderna hos vårdkoncernerna gör försäkringsjättens chef upprörd. ”Det är inte hållbart i längden”, säger han. Foto: Claes-Göran Flinck

Vårdkostnaderna för våra husdjur har ökat snabbt under senare år, framför allt i de riskkapitalägda vårdkoncernerna AniCura och Evidensia.
Det får Folksams vd Jens Henriksson att rasa.

”Vi har haft en enorm ökning av kostnader för skadehantering inom djurförsäkringar”, säger Jens Henriksson, vd för landets största försäkringsbolag.

Folksam har årliga premieintäkter på en halv miljard kronor när det gäller försäkrade smådjur, vilket är närmare en tredjedel av marknaden.

Under senare år har Folksam märkt av en kraftigt ökade kostnader för veterinärvård av husdjur.

”De här kostnadsökningarna spiller över på kunderna förr eller senare. Det är inte hållbart i längden”, säger han.

Dominerande koncerner

När Folksam grävde djupare i siffrorna fann man att de fetaste fakturorna kom från kliniker och djursjukhus som ingick de två dominerande koncernerna AniCura och Evidensia.

Deras gemensamma nämnare är att de ägs av riskkapitalbolagen Nordic Capital respektive EQT.

AniCura och Evidensia står för uppskattningsvis två tredjedelar av den svenska marknaden för djursjukvård.

”I vår omfattande granskning ser vi att kostnaderna för vård hos riskkapitalägda bolag är 40 procent högre”, säger Jens Henriksson.

”Det här gör mig rasande. Jag är positiv till privata aktörer i vårdsektorn, men när riskkapitalbolag agerar så här ger de branschen dåligt rykte”, säger han.

Folksam och andra kritiker möts ibland av invändningen att avancerad djursjukvård kostar mera, därför har priserna stigit.

”Men vi har tittat på vanliga skador och sjukdomar hos husdjur och finner där samma mönster”, säger Jens Henriksson.

Dubbelt så höga priser

Folksam har jämfört priser på vanliga djursjukdomar som klåda, klobrott, urinvägsinfektion, öroninfektion och irriterad hörselgång. Här kan priserna ibland vara dubbelt så höga hos riskkapitalbolagens kliniker och djursjukhus.

Snittpriset för en vanlig behandling hos fristående kliniker är 1.590 kronor. Hos AniCura är priset nästan det dubbla, 2.780 kronor och hos Evidensia är priset 2.520 kronor.

”Vi kommer att sätta press på de här bolagen och styra över flödet av vård till djursjukhus och vård med skäliga priser”, säger Jens Henriksson.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies