Dagens industris affärsmagasin för unga, DiY, ska lyfta och stötta unga entreprenörer genom den nya Y-listan. En jury ska välja ut 25 personer under 30 år som utgör spjutspetsen inom ungt svenskt entreprenörskap.
LETAR STJÄRNSKOTT. Hållbarhetsforskaren och jurymedlemmen Lin Lerpold och DiY:s redaktör Malin Letser.Foto:Joey Abrait
Artikeln är en del av vårt låsta innehåll. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa.
Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.
Ta del av villkoren
Full tillgång till di.se med nyheter och analyser
Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid
Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan
Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev
Betala som
Betalsätt
Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.
Ange ditt företags namn eller organisationsnummer för att hämta adressuppgifter. Hittar du inte ditt företag i sökresultatet? Vänligen ange uppgifterna manuellt.
Vänligen notera att fr.o m 1 februari 2023 är det vårt koncernbolag Bonnier News AB som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter, vi uppdaterar då personuppgiftspolicyn och användarvillkoren.
Innehåll från Digital EngineAnnons
Automatiserade processer inom compliance sparar pengar och ger nöjdare medarbetare
”Med automation och mjukvarurobotar kan compliance-arbete bli mycket effektivare”, säger Erik Arwinge.
Efterlevnadskraven på företag, kommuner och regioner blir allt fler och många gånger allt mer krävande. Genom att automatisera compliance-processer med mjukvarurobotar hjälper Digital Engine företag att spara pengar och minska stressen på medarbetarna.
Det är inte bara antalet efterlevnadskrav som ständigt ökar. Även kraven på hur detaljerade evidensen skall vara ökar.
– Tidigare kunde det t.ex. räcka med att säga att man var ISO-certifierad för att passera vissa compliance-punkter. Idag behöver man ta fram detaljerade processbeskrivningar på hur rutiner utförs, statistik på hur ofta och vilka resultat de har gett och dessutom skärmdumpar som intygar hur man gått till väga i utförandet av en kontrollåtgärd, säger Erik Arwinge, partner på Digital Engine.
Hur ofta compliance-rutiner behöver genomföras och rapporteras varierar beroende på lagstiftning och även branschspecifika regelverk.
– Arbetar du för ett företag som har ett dotterbolag som är noterat på amerikanska börsen, kan t ex dokumentation av genomförda SOX-kontroller vara ett tidskrävande arbete. Det blir slitsamt och monotont i längden för medarbetare som vill utvecklas.
Minskade kostnader och ökad kvalitet
Inom reglerade branscher är compliance-arbetet så pass omfattande att det där behövs speciella avdelningar för detta eller att funktionen outsourcas. Detta inbegriper stora kostnader för personal eller tjänster.
– Vi ser att automatiserade compliance-processer också kan möjliggöra kostnadsbesparingar. Effekthemtagning för kund i våra uppdrag brukar ligga på 1-2 år beroende på volymen och hur manuellt arbetet är idag, säger Erik
Automationen gör att risker med mänskliga faktorn minskar och att löpande kontroller genomförs oftare än tidigare. Det kan exempelvis vara stickprov om kundkännedom, uppföljning av behörigheter eller rensning av GDPR-data.
– En del kontroller skjuter man på för att de är manuellt krävande och tiden finns inte. Arbetet blir inte gjort. Sedan blir det jobbigt när detta kommer fram i revisionen.
Hjälper kund från rådgivning till automatiserade processer
Samarbetet med Digital Engine startar ofta med en Discovery Workshop för att kartlägga vilka rutiner och processer som kan automatiseras. Till stöd finns processkartor från de större compliance-ramverken vars kontroller vi kan stämma av mot. Förslagen utvärderas utifrån kvalitativa nyttor som exempelvis att minska risker, men också nyttokalkyler kring vad en möjlig tidsbesparing kan vara värd.
– Under en workshop på två timmar med en avdelning brukar vi tillsammans identifiera mellan 10-20 processer som kan automatiseras. En kort tid därefter kan vi vara i gång med första automationen. Med vår förvaltningstjänst kan kunderna lita på att de automatiserade processerna rullar – och i vår dashboard se genomförda rutiner och antalet sparade timmar. Vi får uppskattning för att våra tjänster är tydliga - och att vi jobbar med fasta priser, säger Erik Arwinge.
Om Digital Engine: Digital Engine riktar sig mot bolag och affärsstödsfunktioner inom ekonomi, risk och legal. Tjänsterna är processkontor, Discovery Workshops, automationsutveckling och förvaltning.
Kampanj: Discovery Workshopen är kostnadsfri om kunder bokar in den innan 17 februari.