ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Prinsessans portfölj glänser

Den långsiktiga aktieportfölj som vi satte ihop när prinsessan Estelle föddes för tre år sedan har blivit en succé.
Det senaste året har den slagit index med råge.

Vilket börsår! Oktobersvackan känns som en avlägsen dröm och med hjälp av lite stabilare makrosiffror och aggressiva centralbankschefer har Stockholmsbörsen satt nya rekord under inledningen av 2015. Blickar vi ett år tillbaka har Stockholmsbörsens breda index lyft med 25 procent. Inräknat återinvesterade utdelningar är uppgången 29 procent.

Det är bra, men det är inte lika bra som utvecklingen i den aktieportfölj som utgjorde Dagens industris välkomstpresent till prinsessan Estelle när hon föddes för precis tre år sedan.

Vi köpte då in en aktieportfölj med ett startvärde på 100.000 kronor. Pengar som vi förvaltar tills hon fyller 18 år och får skänka dem till valfritt välgörande ändamål.

Några tumregler satte vi upp. Det ska vara svenska företag åt en svensk prinsessa och det ska i första hand vara hyggligt stora bolag med en bevisat uthållig affärsmodell. Eftersom vi har en lång tidshorisont på investeringarna och bara gör byten i portföljen en gång om året – i samband med prinsessans födelsedag – har vi medvetet valt bort bolag där det finns onödigt stora risker för att affärsmodellen omvärderas eller där exponeringen mot teknikskiften är farligt hög.

Årets avstämning visar att svensk kvalitet har bitit bra på börsen och att vi har lyckats plocka ut en slagkraftig laguppställning. Portföljen har efter tre år ökat i värde med nästan 82 procent och förmögenheten är nu uppe på närmare 182.000 kronor.

Utvecklingen under det senaste året är ett lyft med knappt 35 procent, vilket alltså är klart bättre än index oavsett om man räknar med eller utan återinvesterade utdelningar.

Det är vi nöjda med. Inte bara för att det är en fjäder i hatten att slå index utan lika mycket för att det har åstadkommits med en i våra ögon begränsad riskprofil.

Mäter man avkastningen från starten 2012 hämmas vi dessutom lite i jämförelsen med index av att 1 procentenhet rök i courtage direkt när vi startade portföljen. Vi låter också våra utdelningar ligga kvar i kassan fram till den årliga portföljgenomgången i februari och i en uppåtgående marknad innebär det en liten avkastningsbroms.

Men vad gör det när portföljbolag som Autoliv, Securitas, Atlas Copco och Assa Abloy ångar på som de har gjort det senaste året? Vi gläds också åt att förra årets byte blev lyckat. Vi sålde SCA med 65 procent i vinst och även om aktien har gått bra de senaste månaderna så står den inte mycket högre än för ett år sedan.

I stället tog vi in data- och teleoperatören Tele 2. Teknikexponeringen till trots så föll vi för en hög direktavkastning och chansen för kursdrivande strukturaffärer.

Utfallet så här långt är en fin kursuppgång på 24 procent och en redan bra direktavkastning får en extra krydda i år när pengarna från försäljningen av den norska verksamheten till Telia kommer att delas ut.

Bytet vi gör det här året är dock förenat med viss separationsångest. Autoliv är ett välskött bolag med bra marknadspositioner och spännande tillväxtmöjligheter. Det var anledningen till att vi lät bilsäkerhetsjätten ersätta Ratos för två år sedan, men sedan dess har aktien mer än fördubblats. Mätt i kronor vill säga för den dubbelnoterade aktien har inte alls haft samma starka utveckling på börsen i New York. Hjälpen från dollarn tillsammans med ett uppskruvat p/e-tal på 19 för årets vinst gör att vi tackar Autoliv för en underbar tid tillsammans och säger adjö.

Att hitta en prisvärd ersättare i det här börsklimatet är inte lätt. Kvalitet får visserligen kosta men inte hur mycket som helst och vi vill gärna se en potential för högre värdering på egna meriter och inte bara för att centralbankerna har båda fötterna på gaspedalen.

Den här gången går vi utanför storbolagslistan och valet faller på godistillverkaren Cloetta. Aktien är inte billig och utdelningen står tillbaka för minskade skulder men en mindre besvikelse i den senaste rapporten innebär åtminstone en chans att komma in på en skaplig ingångskurs. Bytet ökar portföljens motståndskraft mot eventuell börsoro framöver samtidigt som vi lockas av tillväxtinitiativen och den utstakade rutten mot en 14-procentig rörelsemarginal. Vägen dit blir inte spikrak och kanske inte så snabb som många hade önskat, men uthållighet är en styrka som vi kan utnyttja och vi väntar gärna på något gott.

Med en dåres envishet gör vi också en kopia på förra årets användning av kassan – vi köper fler Volvoaktier. Det finns mer att bevisa i strukturomställningen och både Kina och Brasilien är nyckfulla marknader för tillfället medan Europa kanske, kanske är på väg att vakna. Vi är heltrygga i vår taktik: någon gång före år 2030, när Estelle fyller 18 år, kommer starka slutmarknader och en sänkt kostnadsbas att samverka och då kommer prinsessans Volvoaktier att gnistra som en kunglig tiara.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer