ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Mästerkockar som stiger i graderna

  • Di Weekend har samlat tretton av Sveriges mest framgångsrika kvinnliga kockar. Foto: Joey Abrait

Årets kock blev en man – igen. Men för första gången på många år var två kvinnor i final: Saori Ichihara, som tog brons, och Emma Erlandsson.

Och i höstas blev Emma Bengtsson Sveriges första kvinnliga kock med två stjärnor i Guide Michelin.

Di Weekend samlade dem och tio andra framgångsrika kvinnliga kockar.

Det är frukosttid dagen efter finalen i Årets kock och kockarna samlas för Di Weekends gruppfotografering. Det har knorrats lite över tiden. För vissa blev det inte många timmars sömn. Efter den stora segerbanketten (Thomas Sjögren, 23 år, från Swedish Taste i Göteborg vann) var det nattklubb på Hotel Gothia Towers.

Efter fotograferingen har några bråttom, tåg och flyg ska passas. Visitkort och mejladresser utväxlas innan var och en skyndar åt sitt håll. Ingen verkar riktigt ha tänkt på den sociala delen av träffen.

”Vi skulle ha tänkt på att vi har mycket att prata om. Det var dumt att inte boka en fika eller något”, skriver Malin Söderström i ett mejl någon dag senare.

Malin Söderström driver restaurangen på Moderna museet i Stockholm och restaurang Hjerta, som ligger på museets baksida. Hon och Karin Fransson är flitigt anlitade som jurymedlemmar i Årets kock.

Toppkockar i Franssons kök

Karin Fransson måste anses vara Sveriges mest kända kvinnliga kock. I 17 år hördes hon i radioprogrammet Meny i P1. Hennes restaurang, Hotell Borgholm, som hon har drivit sedan 1978 tillhör Sveriges bästa.

I Karin Franssons kök har flera svenska toppkockar drillats, till exempel Tommy Myllymäki och Tom Sjöstedt, båda vinnare av Årets kock. Hennes höga anseende som mentor fick Årets kock att instifta Karin Franssons Mentorpris. Syftet är att belöna mentorer som har bidragit till att lyfta och utveckla kvinnliga kockar.

Än är de framstående kvinnliga kockarna få, men en förändring är kanske på gång.

I höstas inträffade en riktig skräll. Den svenska restaurangen Aquavit i New York belönades med en andra stjärna (av tre möjliga) i världens mest prestigefyllda krogguide, franska Guide Michelin. Därmed blev kökschefen (executive chef) Emma Bengtsson första kvinnliga kock i New York med två Michelinstjärnor. Under kändiskocken Marcus Samuelssons tid hade Aquavit ingen stjärna alls.

Sverige har bara haft tre tvåstjärniga kockar – alla män, förstås. Och antalet kvinnliga trestjärniga kockar i världen är så litet som ett halvdussin.

Årets kock förstod att dra nytta av den kvinnliga stjärnglansen och bjöd in Emma Bengtsson att sitta i juryn i finalen i Göteborg. Nästa vecka kommer hon till Sverige igen, inbjuden av Guide Michelin för att tala om ett internationellt perspektiv på nordisk gastronomi i samband med att Michelins nya nordiska guide lanseras.

Årets kock har endast en gång vunnits av en kvinna och det var länge sedan, 1988. I år blev det en medalj, brons, genom Saori Ichihara. Det var första gången sedan 2004 som en kvinna placerade sig på prispallen.

Dominerar dessertscenen

Tävlingen Årets kock startade 1983, Årets konditor några år senare, 1988. Där har kvinnorna haft större framgång. Det dröjde visserligen till 2007 innan det blev en kvinnlig segrare, men sedan dess har Årets konditor vunnits av en kvinna inte mindre än fem gånger. Regerande mästare är Sara Aasum Hultberg, som rekryterats av Björn Frantzén till stjärnkockens nya restaurangsatsning på NK i Stockholm.

Enligt bransch- och arbetsgivarorganisationen Visita är andelen kvinnliga kockar 25 procent. En hämmande faktor är att personalomsättningen bland kvinnor är hög.

”Tjejerna stannar inte lika länge i kockyrket som männen gör. Det kan självklart bero på många saker. En kan vara att är det för många män på ett ställe så blir jargongen kanske tuffare än vad man tycker är roligt som tjej”, säger Eva Östling, vd för Visita.

Det brukar heta att kockyrket är för tufft för kvinnor, inte bara psykiskt utan även fysiskt med många tunga lyft. Men det gäller väl i till exempel vården också. De obekväma arbetstiderna är en annan orsak som brukar framhållas.

”Det finns så många myter i vår bransch. Arbetstiderna? Ja, jobbar du på stjärnkrogarna så visst jobbar du helger och sena kvällar, men herregud det är ju en liten del av vår bransch. Det finns lunchkrogar, serveringar inom skolan och allt möjligt där man jobbar dagtid”, säger Eva Östling.

”Lönemässigt är det bra ställt. Vi har tämligen jämlika löner i vår näring. Vi har ganska höga ingångslöner, drygt 20 000 kronor enligt kollektivavtalet. Men kock är ett bristyrke och vill du ha en bra person får du betala mera. Efterfrågan styr.”

Då och då blossar debatten om bristen på kvinnliga kockar upp, som när Per Morberg lämnade den helmanliga juryn för tv-programmet Sveriges Mästerkock och ersattes av Anders Dahlbom.

Ett tips till nästa sådant tillfälle: riv ur och spara Di Weekends gruppbild.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies