ANNONS:
Till Di.se

Frikort retar markägare

  • SKEPTISK. Bob Persson, skogsägare.

Medan företag tvingas sanera gamla miljöskulder kommer Försvaret undan. Det irriterar skogsägaren Bob Persson.
”Jag har fått intrycket att försvaret inte har samma krav eller förväntningar på sig som övriga samhället”, säger han.

Den norrländske skogsägaren Bob Persson, styrelseordförande för Persson Invest, reagerar på Di:s artiklar om dolda miljöskulder. Inte minst gäller det miljöminister Åsa Romsons uttalande om att marknaden själv, i form av försäkringar, borde reglera kostnaderna för gamla miljöskulder.

”Det är enfaldigt av Åsa Romson att tro att någon annan kan betala för det här, till exempel försäkringar. Det bygger ju på att ett stort kollektiv ska försäkra någonting där bara en del behöver utnyttja det. Jag förstår inte den idén”, säger Bob Persson.

Persson Invest har vetat om reglerna och sanerat flera områden.

”Lägger en död hand”

Men Bob Persson reagerar på att försvaret inte verkar lyda under samma regler. Vid Bynäset i Östersund låg tidigare en flygflottilj.

”Områdena ligger ned mot Storsjön och är jättefina för både byggnation och som friluftsområden. Där har man gått ut och sagt att det inte ska saneras. Man lägger en död hand över hela området”, säger Bob Persson.

Han säger att han tände till när han läste om företagen som tvingades sanera.

”Gamla sågverk och gamla bensinmackar ute på vischan är mycket mindre värda än den här marken. Jag har fått intrycket att försvaret inte har samma krav eller förväntningar på sig som övriga samhället”, säger han.

Äger tillsynsmyndighet

Det är tillsynsmyndigheten, oftast kommun eller länsstyrelse, som bestämmer när ett område ska saneras. Försvaret har en egen tillsynsmyndighet: Generalläkaren, som är anställd av Försvarsmakten.

”Men i vår tillsynsroll lyder vi under Regeringskansliet, där är vi oberoende”, säger Robert Öjermark, miljö- och hälsoskyddsinspektör hos Generalläkaren, handläggare för ärendet Bynäset.

Han påpekar att kommuner utövar tillsyn även över kommunala bolag.

Frågan är om Generalläkaren är lika mån om att få försvaret att utföra saneringar, som kommuner och länsstyrelser är om att företag ska utföra saneringar.

”Jag skulle säga att vi är det”, säger Robert Öjermark.

Miljöbalken bestämmer

Malin Höök, Generalläkarens talesperson för förorenade områden, säger att Försvarsmakten inte har andra möjligheter än privata företag, exempelvis när det gäller att skjuta på saneringar som myndigheten inte har råd att genomföra.

”Så tänker vi absolut inte, vi går efter miljöbalken. Regeringen öronmärker pengar till Försvaret, precis som till Naturvårdsverket, att vidta åtgärder för. Sedan har man prioriteringslistan att gå efter”, säger hon.

Hälsan prioriteras

Prioriteringslistan är gjord av Försvarsmakten som är verksamhetsutövare, och Generalläkaren håller med om att de prioriteringarna är korrekta just nu.

”Prioriteringen för närvarande är att inventera områden där det kan finnas perforerade ämnen, så att dessa inte går ut i dricksvatten. Det handlar om människors direkta hälsa. Sedan tar man de andra områdena eftersom”, säger Malin Höök.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies