ANNONS:
Till Di.se

Studenter utmanar fonderna

  • AKTIER DIREKT. Det är onödigt att ta omvägen via fonder, enligt ett nystartat finansföretag. Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Fonder med höga avgifter får ofta kritik för att de äter upp en allt för stor del av sparandet.
Nu vill två Chalmerister utmana branschen med hjälp av matematik.

”Fonderna har ju diskuterats mycket från och till i medierna och det är ju avgifterna som är det största problemet. Själva fondupplägget gör dessutom att du missgynnas som sparare, även om förvaltningsavgiften skulle vara noll”, säger Nanna Stranne.

Hon och kollegan Mai Thai vill slå ett slag för aktiesparande i stället. De har båda läst industriell ekonomi på Chalmers och avslutat med en mastersutbildning i innovation och entreprenörskap. Nu har de startat ett företag tillsammans, Sigmastocks.

”När internetbankerna nu har börjat ta så pass låga courtage så är det så mycket mer fördelaktigt att spara i aktier”, säger Nanna Stranne.

Erbjuder portföljer

De vill inte förvalta någons pengar, utan råder sina kunder att äga aktier direkt i ett investeringssparkonto på någon av nätbankerna. Sigmastocks erbjuder i stället sina kunder att ta del av färdiga aktieportföljer och tar ut en prenumerationsavgift för information om månatliga förändringar. Portföljbolagen väljer de ut med hjälp av finansiell matematik.

”Det bygger på både matematisk och finansiell forskning. Men vi har även tagit inspiration från Warren Buffett”, säger Nanna Stranne.

”Egentligen kan man säga att de bolag som vår algoritm har tagit fram nu är stabila med höga vinstmarginaler, men samtidigt lågt prissatta. Bolagen är perfekta för sparande på lång sikt, men många hade nog kallat dem ganska osexiga”, säger Mai Thai.

Hon tycker också att det finns en poäng i att man som sparare själv kan gå in på sitt konto och göra eventuella förändringar.

”Det gör att man lätt kan ta del av hur ens kapital förändras”, säger Mai Thai.

Än så länge har de tagit fram tre portföljer, två svenska och en amerikansk, men tanken är att de ska tillämpa sina algoritmer på fler marknader, samt utveckla fler.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies