ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Debaltseve under prorysk kontroll

  • BACKAR. Ukrainska trupper drar sig tillbaka från Debaltseve i östra Ukraina. Foto: Vadim Ghirda

På den ukrainska ”vapenvilans” fjärde dag föll den strategiska staden Debaltseve efter en månads strider.
Samtidigt skickas observatörer till konfliktzonen.

”Ukrainska trupper drar sig tillbaka planerat och organiserat”, sa president Petro Porosjenko på torsdagen efter att ha beordrat styrkorna att lämna Debaltseve.

Uppemot 8.000 soldater och 5.000 civilpersoner har varit instängda i staden, en viktig knutpunkt på järnvägen mellan separatisternas centrum Donetsk och Luhansk.

Vapenvilan är dock i kraft vid övriga fronten, säger Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Europeiska säkerhets- och samarbetsorganisationen, OSSE, planerar att skicka 350 fredsövervakare till Ukraina.

Sverige har femton utsända på plats, varav elva från Folke Bernadotteakademin FBA, UD:s myndighet för civila internationella fredsinsatser.

Bräckligt avtal

”Efter förra veckans Minskavtal omgrupperar OSSE en del från västra Ukraina till uppdraget i östra Ukraina. Avtalet är väldigt bräckligt, men innebär ett fall framåt – om det hålls”, säger FBA:s generaldirektör Sven-Eric Söder.

Observatörerna arbetar en vecka i taget och får sedan ledigt.

”Vi arbetar mycket med säkerheten, men konfliktområden är aldrig helt ofarliga. Det är ett jobb som måste göras. Det internationella samfundet kan inte ställa sig vid sidan och titta på”, säger Sven-Eric Söder.

Till bilden hör den stora korruptionen i området, vilket visar sig i antimutorganet Transparency Internationals mätningar.

Ryssland ligger på plats 136 av 175 länder i korruptionsindexet och Ukraina på plats 142, sämst i Europa

”De är långt ifrån två väl fungerande rättsstater. Ukraina har aldrig varit en riktig nationalstat tidigare och har därför ingen fungerande struktur att hantera svåra situationer”, säger Sven-Eric Söder.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer