ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Storbråk rasar om löneavtalen

  • OHÅLLBART. Christer Ågren, Svenskt Näringsliv.

LO:s Karl-Petter Thorwaldsson anser att det är farligt att inte lita på Riksbanken och utlovar lönekrav på över 2 procent. Det får Svenskt Näringslivs Christer Ågren att gå i taket.
”Då kommer du att stå utan företag. Det är den grekiska utvecklingen.”

Inflationen har bitit sig fast under nollan vilket gjorde att Riksbanken i torsdags tog det drastiska greppet att sänka reporäntan till minus 0,1 procent, skifta ned räntebanan och skicka ut mer pengar i systemet.

Men den rekordlåga inflationen har samtidigt skapat ett extremt infekterat utgångsläge inför avtalsrörelsen. Och eftersom det är närmare 2,9 miljoner arbetstagare som omfattas av förhandlingarna inför nästa år är det mycket som står på spel.

Närmare årsskiftet inleds de konkreta förhandlingarna och i mars–april 2016 går flera stora avtal ut. LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson anser att det kritiska läget gör att parterna nu måste hjälpa Riksbanken att nå målet.

”Vi kommer aldrig att acceptera en löneökningstakt som går under Riksbankens inflationsmål. Deras tillkortakommanden när det gäller att få upp inflationen kan inte vi kompensera för”, säger han.

”Då är vi inne på en väldigt farlig spiral i svensk ekonomi där allting anpassas mot Riksbankens misslyckande. Det i sin tur gör att Riksbankens arbete blir försvårat”, säger han vidare.

Niklas Hjert som är förhandlingschef på Unionen pekar på att inflationsmålet är en av ankringspunkterna i det industriavtal som sedan 18 år tillbaka sätter märket för övriga avtalsområden.

Obefintligt utrymme

På arbetsgivarsidan aktar man sig noga för att nämna siffror, men klart är att utrymmet för löneökningar är i det närmaste obefintligt.

”Det är ohållbart naturligtvis att öka reallönerna samtidigt som produktiviteten står stilla. Det innebär bara en försämrad konkurrenskraft”, säger Anders Weihe som är förhandlingschef på Teknikföretagen.

”Det kommer att leda till arbetslöshet”, fortsätter han och påpekar att industrin historiskt har krävt 5 procents produktivitetsförbättring för att kunna hålla antalet anställda konstant.

Anders Weihe kallar Riksbankens inflationsprognoser för ”luftslott” och säger att de inte längre kan vara vägledande i förhandlingarna.

”Inflationsmålet är inte längre trovärdigt”, säger han.

Både han och kollegan på Svenskt Näringsliv kontrar Karl-Petter Thorwaldssons argumentation genom att peka på ett krisdrabbat land i södra Europa.

”Om höjda löner vore medicinen kan man fråga sig varför Grekland har problem över huvud taget. De skulle vara ett föredöme i sådana fall”, säger Anders Weihe.

”Då kommer du att stå utan företag. Det är den grekiska utvecklingen”, säger Christer Ågren, avtalsgeneral på Svenskt Näringsliv, om löneökningar som inte bygger på en god ekonomisk utveckling.

Dåliga argument

Att ta upp Grekland i samband med svensk lönerörelse anser Karl-Petter Thorwaldsson är att ”föra debatten i buskvegetationen”.

”Det här är den sämsta typen av argument”, säger han och pekar på att det inte heller rimmar med de stämningar som råder i stora delar av Europa:

”Storbritannien, med ett underskott på 5 procent av BNP, skapar många fler jobb än de länder som håller ekonomierna strama i Europa”, exemplifierar han.

Christer Ågren påpekar att löntagarna har gynnats av att den verkliga inflationen endast var 4,5 procent de senaste sex åren, mot 12 procent om Riksbanken skulle ha uppfyllt sina mål.

”Genom att utgå från inflationsmålet har vi har gett 7,5 procent mer i löneökningar än om vi utgått från den verkliga inflationen”, säger han.

Strategin fungerar inte

Konjunkturinstitutets generaldirektör Mats Dillén håller med om att lönebildningen inte kan rädda Riksbanken.

”På lång sikt är det inte en strategi som fungerar”, säger han men gör samtidigt ett tillägg:

”Noll i löneökning tycker jag låter för lågt.”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer