ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Svajigt fredsavtal gav litet rubelrally

  • BRA BESKED. Ukrainas president Petro Porosjenko var nöjd med avtalet som innebär att en vapenvila inleds i östra Ukraina från och med midnatt, natten till söndag. Foto: Sergei Grits

Efter ett års konflikt och ekonomisk kris nåddes Ukraina på torsdagen till sist av glada nyheter om vapenvila och miljardstöd.
I Moskva steg aktiekurserna medan rubeln stärktes.

Fyrpartsmötet i Vitrysslands huvudstad Minsk ledde efter nattmangling till ett avtal på torsdagsförmiddagen.

Ukrainas president Petro Porosjenko var nöjd efter att han och proryska representanter hade skrivit under avtalet.

”Det viktigaste som vi har åstadkommit är enighet om att generellt eldupphör utropas vid midnatt mellan lördag och söndag”, sa han enligt nyhetsbyrån TT.

Inför buffertzon

Under konflikten har över 5.500 personer dött, varav minst nio bara timmarna före mötet. Enligt det nya Minskavtalet införs en buffertzon på fem mil och de proryska trupperna förlorar delar av vad de har erövrat under de senaste månaderna.

Dessutom ska Ukrainas regering få tillbaka kontrollen över gränsen mot Ryssland – men först efter decentralisering och lokala val i Donbassregionen.

 ”Det är osäkert hur de proryska stridande i öst verkligen kommer att förhålla sig till avtalet. Det blir som under Kalla kriget, att en liten gnista kan göra att det fallerar. Om vapenvilan bryts blir det svårt att ta sig vidare”, säger Mi Lennhag, Östeuropaforskare på Lunds universitet.

Hon sätter ett frågetecken kring avtalets skrivning att tungt artilleri och främmande makters militär ska dra sig tillbaka.

”Ryssland förnekar till exempel ryskt militärt material i Ukraina, men ser Natotrupper där”, säger Mi Lennhag.

Tar bort ett hot

Avtalet minskar osäkerheten i Europas ekonomi, anser Magnus Alvesson, prognoschef på Swedbank.

”Att man har kommit överens tar bort ett hot mot tillförsikten i Europa. Konflikten har påverkat förtroendet i ekonomin.”

Avtalet är också positivt för Ukraina.

”Landet tar ett steg tillbaka från avgrunden, men avgrunden är ändå där”, säger Magnus Alvesson.

Internationella valutafonden, IMF, presenterade på torsdagen ett nytt ukrainskt stödpaket på totalt 40 miljarder dollar, 340 miljarder kronor, över fyra år. I gengäld måste staten ta bort subventioner för gas och värme.

Nedreviderad budget

Finansminister Natalja Jaresko reviderade samtidigt ned budgeten till ett underskott på över 4 procent av BNP, enligt nyhetsbyrån Reuters. I fjol var underskottet 12 procent.

Minskad risk för utvidgade sanktioner mot Ryssland satte fart på Moskvabörsen på torsdagen medan rubeln förstärktes något.

”Innan detaljerna presenterades såg vi ett litet rubelrally som sedan lugnade sig. Men den generella stämningen är bättre än före förhandlingarna”, säger Vladimir Miklashevsky, rubelekonom på Danske Bank i Helsingfors.

Gustav Gressel, analytiker på Europatankesmedjan ECFR i Berlin, är positiv till det nya Minskavtalet.

”Det är bättre än förväntat. Det innehåller inte några direkta inskränkningar för regeringen i Kiev, som att den inte får reformera eller närma sig Väst.”

Han anser också att det är bra med en tydlig tidsplan för nedtrappningen.

”Men det finns en extremt stor gråzon där avtalet kan torpederas. Det handlar om fångutväxling, amnesti, status för Donbassregionen och författningsdomstolen”, säger Gustav Gressel.

”Inte idealiskt”

Det är också osäkert hur avtalet tas emot i huvudstaden Kiev. Stödet är starkt inom president Porosjenkos parti medan premiärminister Arsenij Jatsenjuk är betydligt mer skeptisk.

”Jag hoppas att Porosjenko får igenom sin vilja. Det blir inte bättre än så här för Ukraina. Det är inte idealiskt men ingen katastrof. Jämför med läget i april, när rysk militär stod vid gränsen och i princip var beredda att ta över hela Ukraina”, säger Gustav Gressel.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies