ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

E-handeln ger nya provhytter

  • SNABBT BESLUT. Den som handlar kläder på nätet kan prova plaggen redan där paketet hämtas ut på Ica.

Det började när en Ica-handlare i Norrtälje byggde ett provrum intill sitt postombud.
Nu sprider sig trenden både bland livsmedelsbutiker och köpcentrum.

”Det här är början på en trend. Vi är gärna med och utvecklar konceptet”, säger Arne Andersson, e-handelsexpert på Postnord med 1.600 postombud i Sverige.

E-handeln växte med 16 procent under tredje kvartalet. Det är mer än tre gånger så mycket som tillväxten i detaljhandeln som helhet, enligt Postnords e-barometer.

Kläder och skor är några av de vanligaste varorna som handlas på nätet. De flesta klädbutiker på nätet erbjuder fria returer. Men problemet har varit att plaggen inte levereras hem, utan till ett postombud.

När Magnus Aronsson på Ica Flygfyren i Norrtälje öppnade ett postombud i butiken i somras var det ingen tvekan om att ett provrum skulle inrättas i anslutning till det.

”Jag tänkte varför inte testa? Då kan man ju prova kläderna man köpt på nätet. De som passar tar man hem, och de som inte gör det skickar man tillbaka direkt. Då slipper man komma in en extra gång”, säger Magnus Aronsson, som hoppas servicen ska locka fler kunder till butiken.

Satsningen har gått så bra att Aronsson redan tagit fram en expansionsplan.

”Vi ska bygga ut och inrätta sex provrum. Fortsätter postombudet växa med 20–30 procent om året kommer det att behövas inom fem år”, säger han.

Idén med provrum för e-handlare har spridit sig till andra livsmedelsbutiker, som Ica Maxi i Mölndal. Nu satsar även Sveriges största köpcentrum, Mall of Scandinavia, på ett provrum vid sitt postombud.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies