ANNONS:
Till Di.se

Flytthjälp blir ruttjänst 2016

  • BRÄNSLE. Majoriteten av bostadsbyggena är bostadsrätter. Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Rutavdraget utvidgas från och med den 1 augusti nästa år.
Nu vill regeringen även inkludera flytt- och it-tjänster och fler trädgårdstjänster.

Som en del i den migrationsöverenskommelse som regeringen ingick med de fyra borgerliga partierna i höstas ska rutavdraget utvidgas.

Bland annat ska installation, reparation och underhåll av datorutrustning och datorprogram omfattas av regelverket. Inom trädgårdsarbete vidgas de uppgifter som ger avdrag till beskärning och borttagande av träd och buskar.

Flytthjälpkommer också att omfattas av regelverket från och med sommaren. Det motiveras bland annat med att den svarta marknaden bedöms vara större än för de andra sektorerna och svårare att kontrollera än andra sektorer med en hög andel svartarbete.

Det finns inga färdiga kalkyler över hur många jobb utvidgningen av rutavdraget kan generera men effekten bedöms bli störst för flytthjälp.

”Främst flyttjänster bedöms öka efterfrågan på arbetskraft med svag anknytning till arbetsmarknaden, vilket förväntas medföra en positiv effekt på sysselsättningen i ekonomin i sin helhet”, skriver regeringen i en promemoria.

Utvidgningenberäknas kosta 330 miljoner kronor i minskade skatteintäkter nästa år.

Taket för rutavdraget kommer fortfarande sänkas som planerat från 50.000 kronor per år till 25.000 kronor från årsskiftet, något som bland annat branschorganisationen Företagarna är kritiska till.

”Detgår inte ihop med viljan att skapa fler företag och jobb när fler företag ska dela på en mindre pott”, skriver Patrik Nilsson, samhällspolitisk chef på Företagarna, i en kommentar.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies