ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

M tar över i Gävle – med stöd av SD

  • TAR LEDNINGEN. Moderata Inger Källgren Sawela kommer att leda allianspartierna i Gävle när de tar över i kommunen för första gången sedan 1919. Foto: Jesper Frisk

Efter 96 år i opposition tar alliansen vid årsskiftet över makten i Gävle – med hjälp av Sverigedemokraternas stöd.
Di:s granskning visar att det historiska maktskiftet är sanktionerat av den högsta M-ledningen, som betraktar det som ett politiskt experiment med potentiellt mycket långtgående konsekvenser.

I ett konferensrum mitt i centrala Gävle står ett tjugotal allianspolitiker och tittar på fem stora pappersark som är uppsatta på väggen. De har hållit på i tre dagar, från morgon till kväll. Senast kommunen hade ett borgerligt styre var 1919, så det finns en del att prata om.

De har glögg i muggarna och stämningen är förväntansfull.

”Nu är det dags att summera vad vi har kommit fram till”, säger moderaten Inger Källgren Sawela och tittar på ett av arken med rubriken: Så håller vi ihop i minoritet.

Den 1 januari tar hon över som kommunstyrelsens ordförande.

”Vi kan inte vara utan ledning i Gävle. Någon måste ta ansvar”, säger hon.

Det som har hänt är följande: efter ett stormigt politiskt år där det rödgröna styret förlorat omröstning efter omröstning valde till slut Sverigedemokraterna i slutet av november att rösta på alliansens budgetförslag, som då vann.

Det finns ett lokalt talesätt i Gävle som lyder: Vi är 1 procent av Sverige. Och sedan valet förra hösten är det mer sant är någonsin. Mandatfördelningen i Gävles stadshus är nästan löjligt lik hur det ser ut i riksdagen. De rödgröna partierna är störst med sina 30 mandat mot alliansens 27 och Sverigedemokraterna är vågmästare med 8 mandat.

Att alliansen nu tar över utan att ha ett samarbete säkrat över blockgränsen är politiskt känsligt eftersom de därmed gör det som man på riksplanet inte tillåter sig själva att göra: ta över makten och göra sig beroende av SD.

Men det som nu utspelar sig i Gävle handlar inte om bångstyriga kommunpolitiker. Di:s granskning visar tvärt om att det i högsta grad är sanktionerat uppifrån.

”Ta klubban, det var det rådet jag fick”, säger Inger Källgren Sawela.

”Vi har jättemycket kontakt med riksplanet. Den första som gratulerade mig var Anna Kinberg Batra”, säger hon, men tar samtidigt bestämt avstånd från bilden av hennes nya minoritetsstyre som ett politiskt experiment.

Men precis så, som ett potentiellt prejudicerande fall, ser man på det från moderatledningen i Stockholm.

”Det blir ett exempel på hur det skulle kunna gå 2018 eller i ett extraval dessförinnan. Därför är det väldigt viktigt att det går bra”, säger en högt uppsatt moderat.

Det den moderata partiledningen vill ha är bevis på att man kan styra i minoritet med ett starkt Sverigedemokraterna som vågmästare. Fredrik Reinfeldts andra mandatperiod, 2010–2014, bedöms inte räcka eftersom SD sedan dess har trefaldigat sitt väljarstöd. Det Gävle också kan illustrera är att man inte ens behöver vara störst – utan att även dagens mandatfördelning i riksdagen skulle räcka. Det finns en förhoppning inom Moderaterna att Sverigedemokraterna ska ge sitt passiva stöd, och inta ungefär den roll som dåtidens Vänsterpartiet kommunisterna tidigare hade till Socialdemokraterna.

En inte obetydlig detalj i sammanhanget är att Gävle också är den moderata partisekreteraren Tomas Tobés valkrets. Och han är i högsta grad införstådd med vad som nu ska testas.

”Jag har varit mentor åt honom när han växte upp och vi känner varandra jätteväl”, säger Inger Källgren Sawela.

”I svåra frågor vänder jag mig till Tomas”, säger hon.

Tomas Tobé har också skickat sin pressekreterare Niklas Gillström för att medieträna det tillträdande styret.

Inger Källgren Sawela säger sig ha förhoppningar om att nå breda överenskommelser med Socialdemokraterna i stora avgörande frågor. S samarbetsvilja tycks dock begränsad. Så pass att det avgående S-styret, med kommunalrådet Jörgen Edsvik i spetsen, inte ens har velat flytta ut ur sina rum i kommunledningskorridoren, utan via en tjänsteman försökt övertala alliansen att de bara ska byta plats på skyltarna.

”Vi kommer att stödja förslag som är bra för Gävle, men vi kommer också att bedriva en aktiv oppositionspolitik”, säger Jörgen Edsvik och gör klart att ett av hans krav för att samarbeta är att alliansen bryts upp.

Det mesta pekar därför på att Sverigedemokraterna får en avgörande roll. Inger Källgren Sawela svarar bestämt nej på frågan om hon kommer att ha direkta förhandlingar med SD. Det kommer i stället att handla om ”informationsmöten” där SD ska behandlas precis som de övriga partierna.

”De rödgröna har suttit bakom stängda dörrar och jobbat. Sverigedemokraterna har inte fått vara med. Det har inte fått några handlingar eller information. Jag tror inte man kan jobba på det sättet”, säger hon.

”Jag kommer att vara mer öppen och ha fler informationsmöten”, fortsätter hon.

Ett par kvarter från den konferenslokal där allianspolitikerna befinner sig sitter Sverigedemokraten Richard Carlsson i ett övrigt ödsligt stadshus, när Di är på besök två dagar före julafton.

”I första hand fällde vi de rödgröna, men vi har också förhoppningen att alliansen ska ta ett större ansvar. Det gäller främst invandringen, men också när det gäller företagsklimatet”, säger Richard Carlsson.

Moderaternas omsvängning i migrationspolitiken beskriver han som avgörande för beslutet.

”Vi hoppas att Moderaterna lokalt tar till sig vad deras parti nu driver på riksnivå”, säger han.

Richard Carlsson kommer nu att få sällskap av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet i sin korridor. Men som en vänlig gest, som han själv uttrycker det, har allianspartierna före flytten gett honom ett av sina betydligt större rum som annars hade gått till något av de rödgröna partierna.

Tomas Tobé själv vill, trots återkommande försök, inte ställa upp på en intervju med Di, utan går endast med på att svara på frågor per e-post.

”Jag har naturligtvis deltagit i diskussionen och tycker att givet situationen var detta bästa lösningen för Gävle, men det är till syvende och sist ett beslut som fattades av fullmäktigegrupperna i de olika allianspartierna”, skriver Tomas Tobé.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer