ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 21 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Missnöjet växer i S

Socialdemokratin befinner sig i fritt fall i opinionen och missnöjet växer i partiet. En rad tunga S-kommunalråd vädrar nu öppet sitt missnöje med Stefan Löfven och hans regering.
”Läget för partiet är mycket bekymmersamt”, säger S-profilen Lars Stjernkvist.

Det finns en väl etablerad sanning inom Socialdemokratin att man aldrig har varit ett bra oppositionsparti utan att makten är partiets rätta element. Det är i regeringsställning som Socialdemokraterna – ofta i kretsen kring statsministern – utvecklar nya reformer och stakar ut en politisk färdriktning. Det är också så glädjeyran på partiets valvaka förra hösten måste förstås, då man trots allt tangerade sitt sämsta valresultat sedan den allmänna rösträtten infördes.

Men nu har lättnaden över att äntligen vara tillbaka i Rosenbad bytts mot en gnagande oro i S-leden över att allt inte är som det ska. Reformerna och idén om vart partiet vill lyser med sin frånvaro. Den politiska kraften går åt till att komma överens mellan de två regeringspartierna och när man väl är överens har man tömt all energi, som en S-källa uttrycker saken.

Partiet faller som resultat fritt i opinionen och ligger nu strax under 25 procent och statsministern har usla förtroendesiffror.

”Läget är väldigt allvarligt. Jag tror människor får intrycket att regeringen är reaktiv, inte proaktiv. Vi har för lite konkreta svar och det politiska hantverket fungerar inte som det ska”, säger Niklas Nordström, kommunalråd i Luleå.

Stefan Löfvens hantering av flyktingkrisen har förstärkt bilden av en regering som ligger steget efter. Lars Stjernkvist, tidigare partisekreterare under Göran Persson och nu kommunalråd i Norrköping, var en av de som tidigt var ute och krävde åtgärder för att få ordning i mottagandet.

”I dag är det väldigt lätt att dra slutsatsen att man mycket tidigare borde ha vidtagit åtgärder. Nu gör man det, men vi måste vara ärliga och säga att många underskattade kraften i flyktingströmmen”, säger han.

Senfärdigheten från regeringens och statsministerns sida gjorde omsvängningen i migrationspolitiken dramatisk när den väl kom. Det har skadat bilden av Stefan Löfvens ledarskap.

”Om man ser tillbaka har vår styrka varit regeringsduglighet och handlingskraft. Å ena sidan krävs en politik som är trovärdig och å andra sidan måste man ha ett starkt ledarskap. Nu ifrågasätts vår politik, men det är också så att vår förmåga att regera ifrågasätts av förklarliga skäl”, säger Lars Stjernkvist.

Förhoppningen i partiet är att Stefan Löfven ska komma ut efter julledigheten som en ny mer offensiv ledare.

”Väljarna belönar handlingskraft och politiker som vill något. Jag hoppas verkligen att vi får se en nystart från regeringens sida efter årsskiftet”, säger Johan Persson, S-kommunalråd i Kalmar.

”Det handlar om att ge en mer långsiktig bild av vad vi vill. En plan för hur vi ska hantera bostadsbyggandet, integrationen och jobben.”

Även Niklas Nordström menar att det är avgörande för regeringen att presentera en ny reformpolitik – inte minst för att få fart på bostadsbyggandet.

”Nu pratar vi om att 700.000 bostäder måste byggas. Ska du ens närma dig det antalet måste du ta i de stora frågorna, som rör skatterna och regelverket. Du kan aldrig få fart på bostadsbyggande med några miljarder i subventioner”, säger Niklas Nordström.

”Det är samma sak när det gäller arbetsmarknaden och behovet av infrastrukturinvesteringar.”

Lars Stjernkvist tycker att det finns många likheter mellan dagens situation och 1990-talskrisen och påminner om att de reformer som S-regeringarna från 1994 och framåt levererade inte bara var bra för Sverige utan också ledde till ett tolvårigt maktinnehav för partiet.

”Jag ser bara en lösning framöver och det är att regeringen får till ett fungerande samarbete över blockgränsen”, säger Lars Stjernkvist.

För Stefan Löfven är det mycket som står på spel. Det har redan skämtats länge i partiet att de borde byta jobb med varandra – Stefan Löfven och LO:s politiskt slipade ordförande Karl-Petter Thorwaldsson. Men att Stefan Löfven skulle gå samma öde till mötes som hans företrädare och avsättas är osannolikt så länge han är statsminister. Men i dagens parlamentariska läge, där hela regeringens existens delvis bygger på oppositions välvilja, är svaga opinionssiffror potentiellt mycket farliga.

Regeringen lever hela tiden under hotet att fällas av den M-ledda oppositionen. Och om det är något som skrämmer socialdemokrater är det tanken på att åter hamna i opposition.

Tyck till