ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Hållbarhet lönar sig

  • ANSEENDET ÅTERUPPRÄTTAS. ”Vi har utbildat 600 medarbetare i barns rättigheter”, säger Karl-Henrik Sundström, vd för Stora Enso. Foto: Claes-Göran Flinck

Företag som satsar på hållbarhet och barns rättigheter är mer lönsamma.
Karl-Henrik Sundström, vd för Stora Enso, vet vad det kostar att inte ta ansvar.

I slutet av november samlades cirka 400 ledare från bland annat näringslivet för att delta vid Global Child Forum och diskussioner om hållbarhet och barns rättigheter.

På plats fanns investeringsföretaget Robecosam, vars databas över hållbara företag ligger till grund för Dow Jones hållbarhetsindex, som har sammanställt statistik som visar att hållbarhet lönar sig.

"Hållbara företag, och framför allt företag som satsar på barns rättigheter, presterar bättre", säger Clas-Henrik Ivarsson, konsult på Robecosam.

Robecosams statistik visar att hållbarhet påverkar lönsamheten.

"Vi ser ett statistiskt samband mellan bolag som adresserar dessa frågor och deras resultat de senaste tre åren. Vi säger dock inte att vi är säkra på att det finns ett kausalt samband", säger Rachel Whittaker, analytiker på Robecosam.

Ett av de företag som har insett förlusterna med att inte prioritera hållbarhet är Stora Enso.

"Vi har fått lära oss den hårda vägen", sade Karl-Henrik Sundström i sitt anförande på Global Child Forum.

Under början av 2014 uppdagades det att Stora Ensos samriskbolag i Pakistan hade använt sig av barnarbetare. Sedan dess har papperskoncernen kämpat hårt för att återfå investerarnas, kundernas och de anställdas förtroende.

"Det handlar om att skapa en öppen atmosfär och få folk att prata om det. Vi har både en intern och extern dialog. Vi har även utbildat 600 medarbetare i barns rättigheter", säger Karl-Henrik Sundström som uppmanar alla bolag, oavsett storlek, att jobba med hållbarhet och barns rättigheter.

"Det handlar om ett systematiskt arbete med tillit, transparens och kompetens", säger han.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies