ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Wallenberg orolig för terrorn

  • GILLAR SKATT. Investors ordförande Jacob Wallenberg skulle välkomna en enhetlig spelplan vad gäller klimatskatter. ”En global koldioxidskatt verkar vettig. Sätter du ekonomiska värden på utsläppen, då blir det ett rationellt beteende.” Foto: Jesper Frisk

Investors ordförande Jacob Wallenberg är oroad över att terrordådet i Paris får ekonomiska konsekvenser.
”Som företagare är man orolig att det sprider sig som ringar på vattnet och att det kan få konsekvenser som du inte kan överblicka”, säger han.

Att klimatmötet i Paris faktiskt äger rum är viktigt av två anledningar, enligt Investors ordförande Jacob Wallenberg. Klimatfrågan är central och man måste agera nu, enligt Jacob Wallenberg.

”Ett antal tänkare säger att det är dravel. Det är möjligt att det är så, men om de har fel är det för sent att vidta åtgärder”, säger han.

”Alltså har du ingenting att be för. Du måste engagera dig och agera nu för att du inte ska passera vändpunkten. Men den utgångspunkten är det självklart att man måste engagera sig”, fortsätter han.

Att mötet också äger rum, bara två veckor efter terrordådet i Paris där minst 129 personer dog, är också nödvändigt.

”Syftet med illdåden är att göra människor oroliga, så att de ställer in möten och slutar engagera sig. Därför är det så viktigt att vi genomför den här typen av möten, att vi står upp och visar att demokrati är starkare och är något vi står bakom. Det är helt fundamentalt”, säger han.

Hur reagerade du efter attacken den 13 november?
”Med fasa naturligtvis. Men det här går mycket längre än det personliga och individuella och det man känner i hjärtat. Det här handlar om en konfrontation mellan olika kulturer och synsätt. Det kommer att ta lång tid innan vi förstår djupet och vidden av detta”, säger Jacob Wallenberg.

”Och vad betyder det här för världens utveckling, för ekonomiers utveckling och företagande?” fortsätter han.

Än är det för tidigt att dra långtgående slutsatser enligt Jacob Wallenberg, men det skulle kunna leda till en nedgång i ekonomin.

”Det är inte svårt att se riskerna, att se att konsumenter är oroliga. Jag har gått runt i Paris de senaste dagarna, det är exempelvis mycket färre människor i affärerna.”

Han säger att det naturligtvis finns en risk för att försäljningen av konsumentvaror går ned.

”Det skulle över tiden påverka tung industri, hela underleverantörskedjan. Som företagare är man orolig att det sprider sig som ringar på vattnet och att det kan få konsekvenser som du inte kan överblicka”, säger Jacob Wallenberg.

Vidtar ni extra säkerhetsåtgärder på Investor och portföljbolagen?
”Vi är om möjligt ännu mer medvetna. Men det fanns aldrig någon fråga om att inte åka till Paris. Du måste stå upp och visa, att nej, det här kan inte få oss att ändra vårt beteende.”

Han säger att det därför är viktigt att genomföra både klimatmötet Cop21 och firandet av 100 års handelsförbindelse mellan Sverige och Frankrike.

Känner du rädsla?
”Det är klart att man tänker”, säger han.

Intervjun går tillbaka till att handla om klimatmötet i Paris som på onsdagen går in på sin tredje dag.

Jacob Wallenberg beskriver klimatfrågan som prioriterad och något som lyfts i Investors styrelse.

Han är stolt över att portföljbolagen är med i FN:s initiativ för hållbara bolag Global Compact.

”Global Compact är jättebra. Det är tydligt och sätter mål. Sedan är upp till bolagen att fatta sina beslut. Vad vi kan göra på Investor, det är att resa frågorna på styrelsenivå.”

Hur reagerade du över Volkswagen-skandalen?
”Det är ju hårresande och helt oacceptabelt”, säger han.

Har du framfört det till bolaget? Ni har ju haft en affärsrelation med VW.
”Det finns företag som inte uppför sig dagarna i ända, jag springer inte till alla företag. Jag har ingen sådan relation till dem.”

Han understryker att det också är viktigt att engagera sig som privatperson i miljöfrågan.

”Det här kommer aldrig funka om vi inte kan engagera individen”

Vad gör du själv?
”Vi försöker kompensera när vi flyger, det är trippelglas, det är sopsortering och tänka liten bil”, säger Jacob Wallenberg.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies