ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Fransk-tysk plan ska hålla ihop EU

  • FASTHET. Frankrikes ekonomiminister Emmanuel Macron oroas av utvecklingen i Europa. ”Vi måste slåss mot risken”, säger han. Foto: Jesper Frisk

”Jag är rädd för EU:s utveckling”, säger Frankrikes ekonomiminister Emmanuel Macron i en exklusiv intervju med Di.
Han driver på för en gemensam EU-fond för att finansiera flyktingmottagande och uttrycker förståelse för att Sverige stramar åt flyktingpolitiken.

Frankrikes ekonomiminister Emmanuel Macron har tillsammans med sin tyske motsvarighet Sigmar Gabriel lanserat förslaget om att skapa en gemensam fond på 10 miljarder euro, motsvarande drygt 90 miljarder kronor.

Syftet med fonden skulle vara dela på bördan vad gäller flyktingmottagandet och terrorhotet. Mer konkret skulle det bland annat handla om att exempelvis stärka EU:s säkerhetsmyndighet för de yttre gränserna, Frontex.

”Frontex budget är för närvarande underdimensionerad jämfört med exempelvis den amerikanska gränskontrollen”, säger Emmanuel Macron.

Pengarna skulle också gå till ökat polisiärt samarbete och ett en samverkan runt mottagandet av flyktingar.

”EU-kommissionen kan givetvis föreslå något. Men för att undvika att Europa går isär har vi som ekonomiministrar i Frankrike och Tyskland sagt att dessa frågor inte kan behandlas på nationell nivå utan samordning”, säger han.

Fonden ska i ett första skede vara tysk och fransk, men alla länder som vill kan ansluta sig.

Hur långt har ni kommit med fonden?
”Juridiskt är vi inte kompetenta eftersom vi är ekonomiministrar men vi vill dra i gång debatten och lägga fram ett konkret förslag. Nu analyserar våra statschefer detta. Vi vill även att alla andra länder återkopplar, säger han och förtydligar att skulle välkomna en svensk reaktion.”

Ministern uttrycker stor oro över Europas utveckling under den pågående flyktingkrisen och efter de två terrorattacker som har skakat Paris under det senaste året.

”Risken för divergens i Europa ökar, eftersom länderna har olika utmaningar som på ett sätt är oförenliga. Sverige, Tyskland och Österrike har ett stort inflöde av flyktingar, där känslan är att övriga Europa inte tar sin del av ansvaret”, säger Emmanuel Macron.

”Samtidigt har vi varit med om terroristattacker vars konsekvenser blir ökad spänning i den allmänna opinionen. Vissa lockas i allt större utsträckning att säga att lösningen är mer fransk än europeisk. Risken är att Europa går isär”, fortsätter han.

Hur reagerade du när Sverige i förra veckan vidtog drastiska åtgärder för att minska på flyktingmottagandet?
”Jag respekterar det. Det är ett val i en svår kontext. När man har en befolkning med mindre än 10 miljoner invånare och tar emot runt 180 000 flyktingar i år, kan man inte säga att det är inget”, säger Emmanuel Macron.

Samtidigt understryker han att Europa tillsammans måste hantera utmaningen med flyktingarna.

”Jag är rädd för EU:s utveckling. Det är därför jag inte låter mig slås ned. Man måste säga att det finns en risk. Man får inte låta mattheten ta över. Vi måste slåss mot risken. Det enda effektiva svaret är europeiskt.”

Hur ser du på Polens agerande. Den nya konservativa regeringen har tagit bort EU-flaggan i samband med nationella uttalanden?
”Polen gör val som är allt konstigare. Ungern har också tagit icke acceptabla positioner. Båda länderna har regeringar med hårda positioner. Vi måste undvika att partier i andra länder som stödjer dessa idéer får makt och river upp Europa”, säger Emmanuel Macron.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies