ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Bukowskis till förorten efter ännu ett förlustår

  • LOKALEN MINDRE VIKTIG. ”Vi har färre och färre som fysiskt besöker oss i dag. Vi växer däremot online”, säger Bukowskis vd Anna-Karin Laurell. Foto: Jack Mikrut

Auktionshuset Bukowskis, som ägs av familjen Lundin, redovisar en förlust runt 10 miljoner kronor under 2015.
Personalen tvingas nu flytta från Berzelii Park till onlineverksamheten i Hägersten.

Bukowskis resultat för 2015 blir cirka minus 10 Mkr, enligt uppgifter till Di. Vd:n Anna-Karin Laurell berättade nyligen för sin personal om förlusten.

Det innebär att Bukowskis går med förlust för tredje året i rad. 2014 blev förlusten 1,3 Mkr och 2013 blev den 5,2 Mkr. Omsättningen var 253 Mkr respektive 215 Mkr.

”Vi är i ett omstruktureringsarbete som kostar pengar. Sedan har vi stött på utmaningar detta år som till exempel förfalskningshistorien”, säger Anna-Karin Laurell, som inte vill kommentera resultatet i detalj innan året är slut.

”Men utöver det har det varit ett bra år. Omsättningen ligger i nivå med i fjol.”

I år uppdagades det att Bukowskis mellan 2009 och 2013 hade sålt förfalskade verk. Auktionshuset har hittills köpt tillbaka konst till ett värde av 7,5 Mkr.

”Polisens utredning pågår fortfarande. Så länge den inte är avslutad kan jag inte säga hur mycket det här kommer kosta”, säger Anna-Karin Laurell.

Bukowskis är mitt i en stor omläggning av verksamheten, som till stor del beror på det digitala stålbad som industrin genomgår. Allt fler köper sina verk över nätet och onlineförsäljningen omsätter nu mer än Bukowskis fysiska auktioner.

I november berättade auktionshuset att lagret och utställningslokalen i Norrköping läggs ned. 14 personer har varslats och fyra har omplacerats till Stockholm.

”Vi gör det här för att vi upptäckte att kundunderlaget i Norrköping var för litet. Det var för få som hämtade ut sina föremål där. I de allra flesta fall finns slutkunden i Stockholm, vilket innebär att vi fraktar i onödan.”

Nyligen meddelade Anna-Karin Laurell också att huvudkontoret ska flyttas från Berzelii Park till Västberga allé 3 i Hägersten, varifrån onlineauktionen Bukowskis Market sköts. Ett femtiotal personer berörs.

”En sådan här flytt är jättekänslig. Det är svårt när man har suttit på ett ställe länge.”

”Vad vi tänker göra är bygga ihop verksamheten till ett bolag. Vi kommer inte längre att vara market och auktion, utan vi blir Bukowskis.”

Bukowskis behåller sin utställningslokal vid Berzelii Park. Vad som händer med kontorslokalen är inte bestämt.

”Västberga allé kommer att vara arbetsplatsen och så kommer man att vara schemalagd för arbete i Stockholm”, säger Anna-Karin Laurell.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer