ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Hon tar höjd i Dubai

  • PÅ RÄTT STÄLLE. Svenska Linda Engström-Condon har utnämnts till en av Mellanösterns mäktigaste människor. På sitt cv har hon bland annat världens högsta byggnad, Burj Khalifa. Foto: Cicci Jonson

Svenska Linda Engström-Condon på AECOM listas som en av de mäktigaste personerna på Mellanösterns fastighetsmarknad.
”Allt fler här nere börjar inse värdet av att förvalta långsiktigt”, säger hon.

Det är Facility Management Middle East Magazine som i decembernumret listar Linda Engström-Condon, 34 år, som den 18:e mest mäktiga personen inom fastighetsförvaltning.

Det är inte första gången hon är på listan.

”Det är så klart fantastiskt roligt och ett erkännande för det arbete jag har lagt ned för att utveckla och förbättra branschen, inte bara som konsult utan även som styrelseordförande för ett branschinstitut i Förenade Arabemiraten”, säger hon.

Sedan fem år tillbaka är hon chef för den amerikanska konsultjätten AECOM:s förvaltnings- och managementrådgivning i Mellanöstern, och baserad i Dubai.

Dubai är en av världens snabbast växande fastighetsmarknader, och det byggs bokstavligen överallt. Skyskraporna blandas med minst lika höga byggkranar.

”Utvecklingstakten är nästan i nivå med före finanskrisen igen, även om det kanske inte är fullt lika många galna projekt som det var då”, säger Linda Engström-Condon.

Tillsammans med sitt team på sju personer arbetar hon emellertid över hela regionen.

”Ett av de stora projekt som vi arbetar med just nu är för utbildningsministeriet i Saudiarabien. Vi ska ta fram en ny förvaltningsstrategi för 30.000 skolfastigheter som kan bidra till att förbättra miljön för eleverna.”

De satsar mycket pengar, så det blir en utmaning att leverera på den nivån att det blir värdefullt för kunden”, säger Linda Engström-Condon.

I Dubai är nästan alla fastigheter nybyggda, vilket gör att erfarenheterna av långsiktig fastighetsförvaltning är begränsade.

”Mycket av vår nyckelrådgivning går ut på att visa för kunden vad som kan göras för att öka lönsamheten för fastigheterna över tid”, säger Linda Engström-Condon.

Många fastighetsägare har, enligt henne, för mycket fokus på låga priser.

”Samtidigt börjar de inse skillnaden mellan att äga A-och B-fastigheter, vilket är en insikt som nog inte fanns för säg tio år sedan.”

Själv rekryterades Linda Engström-Condon från London till Dubai 2007 av Emaar Properties.

Hon beskriver den första tiden som en omtumlande upplevelse.

”Det var som att kastas rakt in en slags guldrush för fastigheter. Inflationen var 12 procent, vi fick löneförhöjningar var sjätte månad och det ena osannolika projektet avlöste det andra.”

Ett av de projekt hon arbetade med var bygget av skyskrapan Burj Khalifa, som med sina 828 meter är världens högsta byggnad.

Ett annat projekt var Dubai Mall, världen största köpcentrum.

”Sedan var det ett antal projekt som aldrig blev av, vilket kanske var lika bra. Som en stad byggd på stolpar ovanför molnen och en undervattensstad.”

Hurär läget på fastighetsmarknaden i Dubai i dag?

”Det var bra med finanskrisen, det blev ett uppvaknande. Marknaden justerades med rejäla sänkningar av både kapitalvärden och driftskostnader i många områden. Samtidigt klarade sig Dubais fastighetsmarknad bättre än många andra, och ambitionen att bli en världsstad finns kvar.”

Hurpåverkar dagens låga oljepriser?

”Oljepriset är definitivt en faktor i ekonomin. Framförallt påverkar det statens intäkter, men samtidigt finns det en plan att investera i turistnäringen för att skapa en mer hållbar framtid.”

Detär oroligt i omvärlden, hur påverkar krig och terror investerarnas intresse?

”Dubai anses vara en trygghetszon. Det kommer stora flöden av kapital från länder som Afghanistan och Irak, men jämfört med Europa så är det så klart riskfyllt.”

Vilkenär AECOM:s största utmaning i regionen?

”Att anpassa oss till utvecklingstakten som går upp och ned. Sedan så är konkurrensen tuff, det kommer hela tiden nya bolag.”

Hardu personligen någon utmaning eller mål?

”Det har jag alltid. Jag läser just nu in en MBA på Handelshögskolan i hemstaden Göteborg med sikte på att så småningom få en chefsposition i Sverige”, säger Linda Condon Engström.

Det är, enligt Linda Condon Engström, ingen brådska med en flytt, men det ligger i planen, inte minst för den nu treåriga dotterns skull.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies