ANNONS:
Till Di.se

Wolf sparkar sin toppchef

  • AGERAR. Swedbank, med vd:n Michael Wolf, sparkar storbolagschefen Magnus Gagner-Geeber efter Di:s granskning av hans privata fastighetsaffärer. Foto: Bertil Enevåg Ericson

Swedbanks storbolagschef Magnus Gagner-Geeber tvingades i går lämna banken. Beskedet kommer efter Di:s granskning av hans och finanschefen Göran Bronners privata fastighetsaffärer.
Men enligt Swedbanks vd Michael Wolf är det inte fastighetsaffärerna som ligger bakom beslutet att peta toppchefen.

Magnus Gagner-Geeber blev i går uppsagd från sin tjänst som chef för affärsområdet Stora Företag och Institutioner, LC&I.

Det är alltså inte han själv som har valt att lämna banken.

Det bekräftar Swedbanks kommunikationschef Cecilia Hernqvist för Di.

”Det är riktigt att det inte är han som har initierat det hela”, säger hon.

Uppsägningen innebar att Magnus Gagner-Geeber tvingades lämna Swedbank samma dag. Han kommer alltså inte att arbeta under sin uppsägningstid.

”Han slutar i dag. Eller formellt slutar han inte i dag, men han går hem i dag”, säger Cecilia Hernqvist till Di på måndagen.

Eftersom han blir uppsagd har Magnus Gagner-Geeber rätt till ett avgångsvederlag på tolv månadslöner. Utöver det har han en uppsägningstid på tolv månader, under vilka han alltså är arbetsbefriad men får full lön – förutsatt att han inte skaffar ett nytt jobb.

Det innebär att Magnus Gagner-Geeber lämnar banken med två årslöner säkrade. Enligt Di:s uppgifter är hans fasta årslön cirka 7 Mkr.

Di har under de senaste månaderna publicerat en rad artiklar om hur Magnus Gagner-Geeber och finansdirektören Göran Bronner ägnar sig åt storskaliga fastighetsaffärer vid sidan av jobben på Swedbank. Genom ett gemensamt bolag har de på kort tid köpt minst sju fastigheter för minst 75 Mkr.

Förutom storleken på affärerna, som väcker frågor om i vilken utsträckning som fastighetsverksamheten stjäl tid från jobben på banken, har Di avslöjat hur banken har blandats in i affärerna både direkt och indirekt. Exempelvis har Di berättat hur Göran Bronner och Magnus Gagner-Geeber har gjort fastighetsaffärer med en större fastighetskoncern med lån i Swedbank. I lördagens tidning kunde Di även avslöja att Göran Bronner gick in som storägare och styrelseordförande i ett bolag med problemkrediter i Swedbank.

Samtidigt finns frågetecken kring Swedbankchefernas egna fastighetslån. De hävdar att lånen inte ligger i Swedbank, men vill inte svara på om de ligger i en sparbank som delägs av banken.

Vad som nu händer med toppduons gemensamma fastighetsbolag är oklart. En konsekvens av Di:s granskning är att Swedbank har skärpt reglerna för saminvesteringar med externa parter. Frågan är om Göran Bronner kommer att tillåtas driva fastighetsbolag tillsammans med Magnus Gagner-Geeber när den sistnämnde inte längre är anställd i banken. Det kunde Swedbank inte svara på i går.

Swedbanks vd Michael Wolf har konsekvent försvarat kollegernas affärer - och därmed även sig själv, eftersom det är han som har godkänt dem. Enligt honom har gårdagens beslut att säga upp Magnus Gagner-Geeber ingen koppling till de privata fastighetsaffärer som Di har skrivit om.

I stället är det ”helt andra skäl” som ligger bakom beslutet att peta Magnus Gagner-Geeber. Vilka dessa skäl är vill han inte berätta.

Rekrytering av ny chef för affärsområdet LC&I har påbörjats. Björn Meltzer, i dag finanschef för affärsområdet, har utsetts till tillförordnad chef.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies