ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Apan håller måttet

  • LÄTT. Apan klarade det med förbundna ögon. Foto: Thinkstock

Att göra som aporna och låta slumpen avgöra aktievalen fungerade utmärkt även under 2015.
Men ett annat släkte gjorde det ännu bättre.

Under 2015 har det varit tämligen enkelt att bli rikare på aktier. Sju av tio storbolagsaktier är på plus och Stockholmsbörsen har inklusive återinvesterade utdelningar gett en totalavkastning på nästan 7 procent. Men vilka har gjort det bäst och sämst?

Sämst: Folket. Presterade bra i fjol. I år har det däremot varit blytungt för bolagen med flest antal aktieägare. De sex populäraste folkaktierna har alla fallit under 2015 och en bredare portfölj med de 20 mest ägda aktierna är bara precis över nollan. Värst mardrömmar har Svenssons haft i de en gång i tiden privatiserade bolagen SSAB (1989) och Telia Sonera (2000) samt i Ericsson.

Brons: Delad medalj mellan fondförvaltarna och utlänningarna. Bägge har presterat lite sämre än börsen under 2015. Två tredjedelar av de 34 aktivt förvaltade Sverigefonderna i fondrankningsföretaget Morningstars sammanställning har bommat Stockholmsbörsens utveckling. Det lär elda på debatten om hur värdeskapande aktiv förvaltning egentligen är. Men fondförvaltarna kan peka på att indexfonderna som skuggar det smalare OMXS30-indexet har gått ännu sämre när de indextyngsta bolagen svikit. Utlänningarna har en ännu bättre ursäkt. De tio aktierna som de ägde mest av vid årsskiftet har stigit med fina 16 procent. Den andra hälften av den 20 aktier stora portföljen vi har konstruerat har däremot fallit med mindre smickrande 5 procent.

Silver: Apan. Våra kusiner fortsätter att producera förstklassig avkastning med slumpens hjälp. Apan som valde aktier genom att kasta pil på tidningarnas börstabeller såg dagens ljus 1973. Eftersom primatens chans att välja alla aktier är lika stor blir resultatet med tillräckligt många apor exakt som ett index där alla aktier har samma vikt. För Stockholmsbörsens 50 värdefullaste bolag mäter OMXS50EW-index just det. I år har indexet utvecklats 9 procentenheter bättre än börsen, tangerad toppnotering med 2005 och 2009. Det innebär att aporna nu har gjort det bättre än börsen under tio av de senaste 14 åren.

Guld: Analytikerna. I fjol förstärkte de sin skrala image som stockpickers och hällde vatten på kvarnen för dem som menar att de gödslar med köpråd och lismar för bolagsledningarna bara för att hålla informationskanalerna öppna och ge sina avdelningar för företagsaffärer lukrativa uppdrag. I år har analytikersläktet tagit gruvlig revansch. Av deras favoritaktier under året har Saab, Nobia, Trelleborg, Sobi och Hexagon alla varit mitt i prick.

Di gratulerar till guldet.

 

HÅLL KOLL PÅ …

Förrätt till Fed
De konjunkturkänsliga industribolagen har utvecklats några procentenheter bättre än börsen i år på förväntningar om fina vinstlyft 2016 och 2017. Bekräftar förrätten till Feds, med chefen Janet Yellen, räntebesked på onsdag kväll, knippet av preliminära inköpschefsindex, den bilden i morgon?

 

Nedgångsspekulation i Telia
USA-fonden Muddy Waters öste i höstas offentligt galla över Telia Sonera och aktien rasade. Men det är Valiant som är först att nå en blankposition i teleoperatören över Fi:s rapporteringsgräns på 0,5 procent av aktierna. USA-hedgefonden har blankat aktier för 900 Mkr.

 

Klassiskt julrally
Stockholmsbörsen måndagsnedgång innebär att OMXSPI-index har fallit sju av de senaste åtta handelsdagarna. När börjar starten på den traditionella julspurten? Historiskt har OMXSPI-index stigit 17 av de senaste 20 åren från lucia till nyårsafton.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer