ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Självtester – den nya genvägen

  • GENVÄG. Självtester är en växande nisch där det finns mycket pengar att hämta. Foto: Anna Byström

För den som vill slippa onödig väntan inom vården finns numera en uppsjö av hälsotester att göra hemma.
Faderskap, klamydia eller anlag för diabetes – alla resultat får du digitalt. Utvecklingen går med stormsteg och det finns mycket pengar att hämta.

Febertermometern har sedan länge en självklar plats i badrumsskåpet och många föräldrar i dag har fått sina graviditetsbesked genom ett plustecken på ett enkelt självtest. Detta är sedan länge konventionella självtester.

De senaste åren har det dock kommit ett helt nytt segment för självtester i apotekshyllan och på nätet. Glutenintolerans, anlag för övervikt, farliga kolesterolhalter och klamydia är bara några exempel på diagnoser man kan få genom att utföra hemtester i dag. Marknaden har fullkomligt exploderat med tester som kostar från ett par hundralappar till tusentals kronor – och mer är att vänta.

Anne Kihlgren, vd på Dynamic Code, som tillverkar flera av de tester som säljs på apoteken och som nämns ovan, är övertygad om att detta bara är början:

”Människor i dag är välinformerade, vetgiriga och nyfikna. Vi är måna om att ta hand om våra kroppar, att träna och att äta en bra kost. Det finns ett medvetande i dag. Detta i kombination med att det finns vissa brister i vården gör att det här är ett område som växer”, säger hon.

Anne Kihlgren är biokemist och startade Dynamic Code tillsammans med Björn Rosén för 15 år sedan. Båda har erfarenhet av DNA-analyser, bland annat från Nationellt forensiskt centrum, tidigare Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, och Rättsmedicinalverket.

”Jag började på SKL i samband med att man började använda DNA-tekniken i brottsutredningar. Ganska snart insåg jag att det fanns stora möjligheter med den här tekniken och ett hål att fylla på marknaden”, säger hon.

Deras första produkter var faderskapstester och tester för släktskapsbestämning för offentliga verksamheter.

2010 utökade de sitt sortiment genom att erbjuda olika typer av hälsotester för privatpersoner, där de använder provtagning genom till exempel kindgnuggsprov eller blodprov genom ett stick i fingret som man gör själv hemma. Både DNA-teknik och numera även annan biomarkörteknik används för att analysera provet.

I testkittet finns provtagningsmaterial och instruktioner samt en kod. Provet skickas med posten och ett par dagar senare loggar kunden in på företagets hemsida med sin kod för att få sina provsvar.

Anne Kihlgren tror att marknaden för självtester skulle kunna förbättra vården på många sätt. Hon lyfter fram deras bästsäljande test, för klamydia och mykoplasma, som ett exempel på det.

”Staten lägger närmare en halv miljard kronor per år på klamydiatester och 95 procent av alla som testar sig har inte smittan. Om staten i stället skulle bekosta vårt kombitest för både klamydia och mykoplasma, skulle man kunna spara cirka 350 miljoner per år. Det är pengar som kan användas till annan, viktigare vård”, säger hon.

Beräkningen är, enligt Anne Kihlgren, gjord utifrån att staten skulle betala samma pris som konsumenten betalar i dag för det här testet.

Nästa år kan vi vänta oss ytterligare erbjudanden för hemtester på marknaden. Då kommer också företaget Bodymarkers att lansera flera olika så kallade biomarkörstester för privatpersoner.

D-vitaminbrist och prediabetes är de första testerna som kommer att finnas till försäljning, berättar vd:n Ola Bartholdsson.

”Det här blir en ny produktkategori i detaljhandeln, främst på apotek, gym, i sportbutiker och elektronikbutiker. Vår målgrupp är hälsomedvetna människor, en snabbt växande skara”, säger han.

Ola Bartholdsson är entreprenören bakom glasögonföretaget Smarteyes. Nu har han lämnat det uppdraget för att satsa fullt ut på Bodymarkers. Idén till företaget bygger på hans egen hypokondri, berättar han.

”Varje år gör jag ett femtiotal olika biomarkörstester, det var så jag kom in på detta”, säger han.

Enkelt beskrivet är biomarkörer mätbara substanser som finns i blodet och som kan ge indikationer om hälsoförändringar. Det finns tusentals olika biomarkörer som går att mäta. Det prostataspecifika antigenet PSA och kolesterol är två exempel på biomarkörer.

”Men det är dyrt och komplicerat att göra den här typen av test inom vården”, säger han.

Tillammans med professor Jonas Bergquist vid Uppsala universitet, har han tagit fram en metod för hemtester av olika biomarkörer som, enligt honom, är betydligt enklare och billigare.

”Vår metod fungerar genom att man gör ett litet stick och torkar en droppe blod på ett papper. Det är samma metod som man har använt länge på nyfödda bebisar”, säger han.

Provet skickas till ett laboratorium och svaret får man sedan i telefonen genom en app som ingår i erbjudandet, förklarar han.

”Vid behov blir man rekommenderad att uppsöka sjukvård eller att göra vissa livsstilsförändringar”, säger han.

Bodymarkers har redan börjat sälja sina tester i Tyskland och nästa år lanseras produkterna i Sverige.

”Vårt mål är att så snart som möjligt kunna mäta de hundra viktigaste biomarkörerna, alla mineraler, hormoner, vitaminer, och sockret som är viktigt”, säger han.

Ökningen av självtester på marknaden har väckt en del kritik från läkarkåren. Vissa representanter anser exempelvis att dessa tester snarare skapar oro hos allmänheten än gör nytta.

Både Ola Bartholdsson och Anne Kihlgren är medvetna om kritiken.

”Mitt svar är att det är bättre att veta om man är i riskzonen för diabetes och kan förhindra det, i stället för att fem år senare få diagnosen”, säger Ola Bartholdsson.

Anne Kihlgren säger att man på Dynamic Code har tagit till sig en del av kritiken, bland annat vad gäller behovet av uppföljning av provresultat.

”Vi har nyligen lanserat möjligheten till medicinsk rådgivning online och e-recept i samband med provsvar. Detta gör vi i samarbete med den digitala vårdcentralen Kry”, säger hon.

Kritiken om att hemtester leder till ökad oro håller hon inte med.

”Man kan vända på problematiken. Folk vill ha snabba svar i dag. Om man inte gör säkra hemtester är man ute och googlar i stället. Då kan man bli ännu mer orolig”, säger hon.

”Jag kan inte uttala mig om hur vederhäftiga de här testerna är, men jag hoppas att det är seriösa aktörer bakom, för det finns mycket pengar i det här”, säger hon.

”Angående hemtester bör sjukvården göra sitt bästa för att dra nytta av utvecklingen. I värsta fall kan de skapa oro hos patienter och det blir rusning till sjukvården, men i bästa fall kan hemtester fungera som en gallring innan man kommer till sjukvården”, säger hon.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies