ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Tar integrationen till fjället

  • Entreprenören Jonas Persson driver bland annat Tandådalens Wärdshus i Sälen.

En popcornhjärna med drivkraften att göra mer och bättre.
För Jonas Persson har integrationsarbetet blivit en viktig del av företagandet.
”Integrationen har blivit vår tids ödefråga”, säger han.

Det händer mycket kring Jonas Persson. Entreprenören med en rad olika verksamheter under samlingsnamnet Jonas i Sälen står sällan stilla.

”Jag skulle behöva åka upp i skogen till en av våra fäbodar och förbereda lite”, säger han när vi ses i Lindvallen, och det är bara att hänga på.

Det visar sig att ett gäng jägare är på väg mot Östfjällets fäbod för att grilla, som en del i jaktkursen som Jonas i Sälen anordnar.

Tandådalens Wärdshus, konferenser, kafé, jakt- och fiskekurser, vandring, skoter och mycket annat finns i dag bland Jonas Perssons verksamheter.

”Är det något jag är så är det entreprenör. Jag har jättesvårt för att se problem. Jag ser bara möjligheter och letar nya sätt att lösa saker på.”

Det där med popcornhjärna var det en bekant som yttrade om honom en gång.

”Det beskriver mig rätt bra faktiskt. Det poppar alltid upp nya grejer därinne”, säger Jonas Persson och skrattar.

Något han har slitit mycket med under tio år är att få en flygplats till Sälen, vilket är på väg att bli verklighet.

”Det har jag gjort utöver mitt vanliga jobb, för att jag tror så starkt på det.”

Det något slitna uttrycket ”många järn i elden” känns nästan som en underdrift när det gäller Jonas Persson.

Men en dag för fyra år sedan hörde näringslivsrådet i Malung-Sälens kommun av sig och sa, ungefär, att ”jättebra jobbat med flygplatsen och allting, Jonas. Men nu är det dags för dig att göra lite verklig nytta”.

Det handlade om integration.

Ursprungsidén var att Jonas Persson, som varje år tar in många säsongsarbetare från hela Sverige, lika gärna skulle kunna anställa några av de flyktingar som nyligen anlänt till flyktingboendet i Malung.

”Jag funderade snabbt och insåg att ja, en 20-årig kille från Kalmar som jag kanske skulle ha anställt till disken – om han har drivet så får han ett annat jobb. Men de här människorna har inte samma möjligheter.”

Jonas Persson ville veta mer.

”Det var svårt att få fram siffror på hur lång tid det tar för en nyanländ person att försörja sig själv – tills det bär sig. Men jag fick veta att det ungefär handlar om elva år för en kvinna och sju åtta år för en man.”

”Hur kan det vara möjligt? Det här är människor som har flytt för sina liv, klarat sig över minfält och tagit sig med gummibåtar över Medelhavet, och de har överlevt. Det finns ju något enormt i det! Vi måste hjälpa dessa människor och samtidigt ta tillvara på deras drivkrafter. Det ska inte behöva ta elva år, det är ju helt vansinnigt. Då kommer vi aldrig att mäkta med de utmaningar vi står framför just nu. Vi är ett av de länder som har de mest öppna gränserna och jag gillar det, det är så det ska vara. Men vad gör vi sedan, när de är här?”

Jonas Perssons grundtanke är att de nyanlända måste få jobba, att det måste gå före allt.

”Visst, språk och utbildning i all ära, men den processen snabbas på om de får jobba också. Vi söker 2.500 säsongsarbetare till Sälen varje år, och det är många lågkvalificerade jobb som passar jättebra att börja med. Blir man satt städa ett hus tillsammans med en annan person så börjar man kommunicera. Vem ska ta sovrummet? Vem ska städa den där mattan? Kommunikationen sätts i gång.”

”Jag tror mer på det än att sitta i en skolbänk i flera år och träna på ’Jag heter’ hela dagarna. Det bästa vore en kombination av riktiga jobb och utbildning. Nu upplever jag att det finns en tröghet i systemet.”

Målet, menar Jonas Persson, måste vara att de nyanlända kommer i gång och jobbar och betalar skatt. Ett tjugotal personer har jobbat hos honom under de fyra senaste säsongerna, och det blir samma sak i år.

”Jag tycker inte att det borde vara så svårt, vi bara gör det svårt. Lyckas vi finna samling och enighet runt denna viktiga fråga kommer vi att vara vinnare. Vi har mycket större möjlighet än flera andra länder i Europa, och besöksnäringen skulle kunna spela en central roll i denna viktiga utmaning.”

Nu när vintersäsongen dragit i gång växlar tempot förstås upp i Sälen, även om Jonas i Sälen har verksamhet året om.

Han jobbar vidare med både den dagliga verksamheten och mer långsiktiga mål.

”Jag vill att vi ska fortsätta vara en attraktiv arbetsplats och själva utbilda alla som skall jobba i företaget. Ett mål är att bli självförsörjande på kockar, bagare med mera genom att hitta guldklimpar och låta dem växa i företaget.”

Ett annat mål är att bygga ett hotell i fäbodmiljö i Lindvallen.

”Det projektet är redan påbörjat!”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer