ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

”Omöjligt hejda utvecklingen”

  • SER FÖRDELAR. ”Artificiell intelligens har potential att skapa enorm nytta och värde”, säger fysikprofessorn Max Tegmark. Foto: Axel Öberg

Artificiell intelligens kommer att påverka både ekonomin och samhället i grunden.
Nu måste forskningen om de monumentala riskerna kring tekniken starta, annars hotar ”mänsklighetens största misstag”, säger fysikprofessorn Max Tegmark.

Han är professor i fysik på det amerikanska prestigeuniversitetet MIT och har kallats världens smartaste svensk. På onsdagen var Max Tegmark på Sverigebesök och deltog tillsammans med en rad Nobelpristagare och andra ledande experter och beslutsfattare på Nobelstiftelsens konferens om framtidens intelligens.

”En teknisk kapplöpning utan motstycke i historien pågår just nu och artificiell intelligens, AI, har potential att skapa enorm nytta och värde, som att bekämpa sjukdomar och skapa välfärd och mycket annat”, säger Max Tegmark när Di träffar honom för en intervju.

Det fick stor internationell uppmärksamhet när han tillsammans med en rad andra ledande forskare, inklusive den världskände brittiske professorn Stephen Hawking, pekade på att skapandet av artificiell intelligens kan bli människans största bragd hittills – men också mänsklighetens sista.

Utvecklingen av digitala assistenter som Siri i mobilen eller självkörande bilar är nämligen bara början. Superintelligenta maskiner och system kan efterhand bli smartare än människan och exempelvis överlista de finansiella marknaderna, utmanövrera mänskliga ledare och att utveckla vapen som vi inte ens förstår.

Att försöka stoppa eller bromsa utvecklingen av AI är dock varken önskvärt eller troligen ens möjligt, anser Max Tegmark.

”Men tyvärr läggs inte tillräckligt med resurser på att begränsa riskerna, som potentiellt kan bli ödesdigra för mänskligheten. Vi får sannolikt inte som tidigare i historien möjligheten att lära av våra misstag, utan måste i tid begränsa riskerna och jag vill gärna se statlig forskning så fort som möjligt – innan det är för sent.”

Näringsminister Mikael Damberg som också deltog på konferensen anser att digitaliseringen, inklusive utvecklingen av AI, är en ny industriell revolution som kommer att få mycket stora konsekvenser både för näringslivet och för hela samhället i övrigt.

”Regeringen tar denna fråga på största allvar och analyserar noga hur Sverige ligger till och hur vi bör agera på bästa sätt. Vi ser digitaliseringen som en stor möjlighet och kommer inom kort att lägga fram en helt ny industrialiseringsstrategi för att Sverige ska bli en vinnare i den växande globala kapplöpningen som nu pågår på området”, säger Mikael Damberg.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer