ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Styrelserna kan vara jämställda 2027

  • HOPPFULL. ”Fler börjar se att kvinnligt ledarskap är en strategisk fråga”, säger Mikael Damberg, näringsminister. Foto: Sammy Steen

Andelen kvinnor i styrelserummen ökar och med nuvarande takt är svenska styrelser jämställda år 2027. Skuttet framåt kan bero på hotet om kvotering, enligt Mikael Damberg, ansvarig minister.
”De som har ett bolag ska få bestämma hur de styr bolaget. Något annat är fullständigt fel”, kontrar Carina Lindfelt, på Svenskt Näringsliv.

Vi har spåtts ha jämställda styrelser först på 3000-talet. Men den senaste statistiken ser betydligt mer lovande ut, även om bara drygt vart tionde styrelse är jämställd bland de största börsbolagen.

Mikael Damberg (S), närings- och innovationsminister, har tröttnat på att vänta in jämställdheten.

”Allt fler börjar inse att kvinnligt ledarskap är en strategisk fråga. Men utvecklingen går alldeles för långsamt. Vi menar att det går att åstadkomma jämställda styrelser i börsbolagen. Händer det ingenting snart har vi gjort tydligt att det kan bli en lagstiftning om kvotering. Valberedningarna har ju nyckeln i sina händer. Vi utvärderar resultatet efter bolagsstämmorna 2015”, säger han.

”De har visat att det gick att flytta fram positionerna. När diskussionerna om kvotering kom i gång togs det ett skutt framåt i styrelserna.”

En styrelse anses som jämställd om siffrorna är 40/60. De statliga bolagen har alla nått dit och längre. 46 procent har kvinnliga ordföranden och 50 procent kvinnor i styrelserna. 40 procent av bolagen har en kvinnlig vd.

”De har jobbat systematiskt och målmedvetet. Det går och det sprider sig sedan vidare i organisationen.”

Norge har infört kvotering, något som har kritiserats och rosats. Kritiken gäller främst att förändringarna inte har spridit sig till de norska ledningsgrupperna, där de svenska än så länge har fler kvinnor (20 procent mot 14). Många länder, däribland Tyskland, sneglar nu på Norge som ett exempel.

”I Norge sa man att det inte skulle gå men det gick ju att göra. Sverige är i dag ett av världens mest jämställda länder. Det är ingen skänk från ovan. Det har varit på grund av politiska beslut. Vi hade inte haft den jämställdheten utan en modern föräldraförsäkring, till exempel. Nu går vi vidare med en tredje pappamånad. Vi måste slå sönder strukturer och normer som hindrar kvinnor. Alla de här stegen måste tas målmedvetet, annars händer ingenting. Valberedningen måste öka tempot. Det finns företag som tar sitt ansvar, se på Axfood hur de har lyckats.”

Carina Lindfelt, chef Arbetsmarknad & Förhandlingsservice, på Svenskt Näringsliv menar tvärtom att kvotering inte är lösningen.

”Det självklara svaret är att det handlar om äganderätten till bolagen. De som har ett bolag ska få bestämma hur de styr bolaget. Något annat är fullständigt fel.”

Hon menar att debatten blivit snedvriden.

”Många gör gällande att ingenting händer men det händer ganska mycket. Det är en väldigt tydlig trend mot allt fler kvinnor i styrelserna. Nu är våra börsbolag uppe i 28 procent. Dessutom är det den största ökningen som har skett sen 2004 och kurvan rör sig uppåt både på styrelse- och ledningsgruppsnivå.”

Förklaringen finns i ett större rekryteringsunderlag, vilket ger ett flöde från utbildningarna in i bolagen och vidare upp genom organisationen.

”Det är tjejer som är duktiga och utexamineras från våra högskolor och universitet. På juristlinjen är tjejerna i tydlig majoritet, till exempel. Många unga kvinnor går utbildningar som leder till att de går vidare i karriären. Bolagen sliter riktigt hårt för att locka talangerna och lyckas behålla dem.”

Trenden är också tydlig när det gäller kvinnliga chefer i mansdominerade branscher. Norge är inte ett föredöme, anser Carina Lindfelt.

”De har nått målet på 40 procent. Det är inte svårt när hotet är att bolaget annars likvideras. Men det har inte gett resultat vidare i organisationerna. Problemet är snarare att vi i både Norge och Sverige har en extremt könsuppdelad arbetsmarknad. Tjejer väljer vissa typer av yrken och killar väljer vissa. Och medan tjejer bryter sig in i mansdominerade yrken, sker inte det omvända. Men jag anser att vi bör ta ett större grepp och prata mångfald i styrelserna. Diversity är business.”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer