ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Strafftull för solceller hotar förmörka möte

  • HANDELSTVIST. ”De här tullarna hänger samman med när andra länder pumpar ut sina produkter till för låga priser och därmed förstör marknaden”, säger EU-kommissionären Cecilia Malmström om de förlängda strafftullar som hotar Kina. Foto: Jesper Frisk

EU-kommissionär Cecilia Malmström sitter i en besvärlig sits. Det mesta talar för att EU förlänger sina tullar på kinesiska solceller.
Mitt under klimatmötet Cop21 väntas ett besked från EU-kommissionen. Det kan väcka kinesisk vrede.

EU-kommissionär Cecilia Malmström beskriver klimatmötet i Paris, som startade i går, som otroligt viktigt.

”Det är ett av de viktigaste avtalen. Klimatförändringarna är akuta och vi måste agera nu. Det är ett långsiktigt arbete som krävs.”

”Vi kan inte lyckas med att lösa alla problem de här två veckorna, men det är viktigt att man kommer en bit på vägen och att man sätter ut hållpunkter för det framtida arbete”, säger hon i en intervju med Dagens industri, efter att hon invigningstalat på Svenska handelskammaren i Paris 100-års jubileum.

Men samtidigt som EU-kommissionären pratar sig varm om klimatmötet talar det mesta för att EU inom kort förlänger sina tullar på kinesiska solceller.

Tullarna, som infördes för att gynna den inhemska produktionen, skulle gälla en begränsad period. De väckte då kinesisk vrede och kritik från många av EU:s medlemsländer.

I stället för att avskaffa tullarna i december i år som tidigare har varit intentionen, avser kommissionen nu att förlänga dem med ytterligare 15 månader.

Beskedet framfördes nyligen i EU:s antidumpningskommitté. Ett formellt beslut ska komma mitt under pågående klimatmötet, den 7 december.

”De här tullarna hänger samman med när andra länder pumpar ut sina produkter för för låga priser och därmed förstör marknaden. Då kan man sätta strafftullar på detta. Det är ett lagligt instrument från EU.”

”Det är en kommitté som fattar beslutet, och där finns det alltid väldigt ofta en stor majoritet för antidumpning. Jag är inte en jättestor fan av det som instrument men i vissa fall är det motiverat”, fortsätter Cecilia Malmström.

Kommer ni att förlänga tullarna?
”Det formella beslutet är inte fattat än. I kommittén sitter representanter från alla medlemsländer, och en majoritet brukar tycka så.”

Hur skulle en förlängning påverka arbetet under klimatmötet? Förnybar energi beskrivs ju som nyckeln till den gröna omställningen?
”Det är svårt att säga. Alla tullar utvärderas hela tiden. Man tar in information och företag kan be kommissionen att titta på dem igen.”

Kommer det att leda till kinesisk irritation?
”Ja, det kan det säkert göra, men kineserna kan också sluta dumpa priserna”, säger Cecilia Malmström.

En talesperson på den kinesiska ambassaden i Stockholm låter hälsa att Kina starkt motsätter sig dessa tullar.

”Vi motsätter oss starkt tullarna mot kinesiska solceller. Kina kommer att fortsätta att stödja frihandel och hålla sig till den gröna och koldioxidsnåla utvecklingsvägen”, skriver han.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies