ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

FI godkänner person-till-person-lån

  • Foto: Fredrik Sandberg/TT

Finansinspektionen har nu för första gången gett ett bolag tillstånd att förmedla så kallade person-till-person-lån.
”Vi är naturligtvis väldigt stolta över det här”, säger Jonathan Klein, vd för Sparlån Sverige.

Förra året kom nya regler som innebar att det krävs ett tillstånd för att förmedla så kallade person-till-person-lån, p2p. Enligt Finansinspektionen, FI, har en handfull företag lämnat in en sådan ansökan.

Ett av dem är Sparlån Sverige, som nu är först med att få den beviljad. Bolaget grundades i fjol och har hittills inte drivit någon utlåningsverksamhet. Nu är målsättningen att under 2016 låna ut 150 miljoner kronor, uppger vd:n och delägaren Jonathan Klein för Di.

”Året därefter är ambitionen att dubblera den summan”, säger han.

Den som vill låna ut pengar genom Sparlån Sverige får ränta. Vilken ränta det blir beror på utlåningsräntan, som enligt Jonathan Klein kommer att ligga på 6–9 procent i genomsnitt. Sparlån Sverige tjänar i sin tur pengar genom avgifter.

Samtidigt som Sparlån Sverige nu ska dra i gång sin verksamhet skakas den svenska p2p-branschen av konkursen i börsnoterade Trustbuddy där den tidigare ledningens agerande nu är föremål för en polisutredning om misstänkt förskingring.

”Det innebär naturligtvis en utmaning. Vi måste på ett tydligt sätt visa för våra investerare att vi hanterar deras pengar i enlighet med de instruktioner som de lämnar till oss. Det här tillståndet som vi har fått finns ju till för att säkerställa att vi har sådana rutiner att det som hände i Trustbuddy inte händer hos oss”, säger Jonathan Klein.

Finansinspektionen, FI, påpekar dock att det alltid finns risker med att lägga sina pengar i den här typen av låneförmedlingsföretag.

”Man ska inte se den här typen av upplägg som lika säkra som att placera pengar i en bank. Det finns exempelvis ingen insättningsgaranti som ser till att du får ersättning om låntagarna fallerar eller om pengarna försvinner på något annat sätt”, säger Johan Terfelt, rättsavdelningschef på FI.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies