ANNONS:
Till Di.se

Gör konst om kärnavfall

Att använda kärnkraft är omoraliskt och oansvarigt så länge vi inte lyckas hitta en lösning för det livsfarliga avfallet.
Det anser affärsmannen och konstnären Lennart Grebelius som försöker väcka liv i debatten med ett konstprojekt om kärnavfall.

”Det handlar i grunden om att jag vill belysa och diskutera det faktum att en enda generation människor nu tar sig den oerhörda friheten att producera energi på ett sätt som skapar avfall som är farligt i 100.000 år”, säger Lennart Grebelius, som bland annat är delägare i modekedjan Gina Tricot.

Den 6 november öppnar en utställning på Wetterling Gallery i Stockholm med ett något ovanligt tema. I fokus står nämligen det radioaktiva avfallet som produceras i kärnkraftsreaktorer runt om i världen. Upphovsmannen själv är framgångsrik företagsbyggare, riskkapitalist och tidigare kärnkraftsförespråkare.

”Många i näringslivet är för kärnkraft. Även för mig var det vid folkomröstningen 1980 självklart att rösta ja till kärnkraft. I ungdomligt oförstånd trodde jag inte att det skulle bli några stora problem”, säger Lennart Grebelius.

Men efterhand har han tänkt om.

”Min ändrade inställning till kärnkraften gäller inte driften, olyckorna i Fukushima och Tjernobyl till trots. I stället handlar det om insikten om det faktum att vi använder oss av kärnkraft trots att det förutsätter att tusentals generationer i framtiden måste tar ansvar för det avfall vi skapar i dag.”

Vid sidan av företagandet är Lennart Grebelius också konstnär som i en rad projekt har ägnat sig åt bland annat existentiella frågor kring livet, döden och tiden.

Basen i det nya konstprojektet är boken ”Brev till mitt kära”. Det är utformat som ett brev till ett barn i ett släktled drygt 50.000 år framåt i tiden.

I brevet uppmanar han bland annat sin framtida släkting att akta sig för avfallet och undrar om någon håller vakt eller om kapslarna har börjat läcka ännu.

”Brevet är att försök att konkretisera de enorma tidsperspektiven”, säger Lennart Grebelius.

Bland annat har han också räknat ut att avfallet är farligt under en period som är mer än tjugo gånger längre än människan har haft skriftspråk. Och att uppskattningsvis 700.000 parlament eller andra styrande i de 31 stater som nu har kärnkraft ska ordna med säkerheten under årtusende efter årtusende i framtiden.

”När man till fullo inser hur svindlande lång tid det dröjer innan avfallet blir ofarligt för människor, djur och natur så kan det förhoppningsvis väcka nya diskussioner om vårt moraliska ansvar och de oacceptabla och ofattbart stora konsekvenser vår användning av kärnkraft får för kommande generationer”, säger Lennart Grebelius.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies