ANNONS:
Till Di.se

Svårsåld stuga till salu igen

  • SJÖNÄRA SOMMARBOSTAD. Konstnären Peter Bruse har smyckat både insidan och utsidan av skolhuset (till vänster på bilden). Huset har havsutsikt och en insynsskyddad trädgård. Foto: D JOHANSSON
Sveriges mest svårsålda sommarstuga är till salu igen, denna gång med en ny mäklare.
Nu hoppas Bukowskis Real Estate få det k-märkta skolhuset i Torekov sålt.

I mars 2008 lades en bostadsannons upp på Hemnet. Det gamla skolhuset på Sankta Toras väg i Torekov var till salu för nästan 20 miljoner kronor och blev snabbt omskrivet i pressen som Sveriges dyraste sommarstuga.

Redan första sommaren lades ett bud på 16 Mkr, som säljaren tackade nej till. Det skulle han inte ha gjort, för på hösten samma år briserade finanskrisen och än i dag är huset osålt, trots att priset häromåret sänktes med 5 Mkr till 14,75 Mkr.

Den dåvarande mäklaren Thomas Darpö var då inte orolig för att det ändå var ett överpris, eftersom liknande hus på samma gata tidigare hade sålts för 20–25 Mkr.

”Det kommer nog någon en vacker dag”, sa han då till Di.

I somras plockades annonsen till slut bort från Hemnet, efter sju och ett halvt år och flera försök att få till stånd en affär. Och Thomas Darpö uppgav till Affärsvärlden att ägaren – en man i 60-årsåldern som köpte huset 1977 – hade bestämt sig för att behålla det.

”Jag har lagt ned 75.000–100.000 kronor på marknadsföring men fungerar det inte ska man inte hålla på, då är det bättre att sälja andra hus och få in pengar snarare än att det kostar”, säger Thomas Darpö till Di.

Men i stället var det ett mäklarbyte som väntade. Bukowskis Real Estate med vd:n Catharina Bernstein har nu tagit över försäljningen av sommarstugan, som ligger blott 25 meter från havskanten i Torekov. Huvudbyggnaden är från 1800 och har tidigare använts som skola. Huset har fyra rum fördelade på 82 kvadratmeter, och även en nyare byggnad med gästrum och pigkammare på tomten.

”Huset på Sankta Toras Väg 18 är mer än bara ett boende. Hemmet känns, med den underbara havsutsikten och med utsmyckningar av den kände möbelsnickaren och formgivaren Peter Bruse, som ett konstverk i sig”, skriver Catharina Bernstein i ett pressmeddelande.

Till Di säger hon att Bukowskis är vana vid att hantera profilobjekt.

”Vi har ett extremt bra kundregister  och har lyckats förmedla flertalet av de dyraste hemmen i Torekov under 2015.”

Priset är dock inte offentligt, utan ­diskuteras med seriösa spekulanter.

Den förre mäklaren Thomas Darpö har lite olika teorier om varför huset fortfarande inte är sålt. Priset var korrekt satt 2008, står han fast vid. Men att huset är k-märkt och därför inte kan byggas ut hursomhelst spelar in. Att säljaren har hyrt ut huset under sommarsäsongen och därför inte har velat ha visningar då är en annan anledning.

”De intressenter vi tackade nej till första året har så klart fått frågan igen, men de har gått vidare och köpt andra hus i området”, säger Thomas Darpö.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies