ANNONS:
Till Di.se
LÖRDAG 25 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

MP är ett sänke för Löfven

  • HAR SVAGT STÖD. Stefan Löfven (S). Foto: Maja Suslin/TT

Näringslivets förtroende för statsminister Stefan Löfven ligger på bottennivåer och en regeringskris blir alltmer trolig. En solospelande Löfven II-regering skulle samtidigt bädda för ett rejält lyft.
”Han skulle snabbt kunna vinna tillbaka förtroendet”, säger Günter Mårder, vd för Företagarna.

Den tidigare Metallbasen togs emot med öppna armar av näringslivet när han för snart fyra år sedan tog över som S-ledare efter Håkan Juholt.

Men förväntningarna har inte infriats. Det visar Di-barometern, som görs av Ipsos på uppdrag av Di. Tvärtom är förtroendet för Stefan Löfven orubbat – på träsknivåer.

Enligt Ipsos har 6 procent av näringslivspersonerna mycket eller stort förtroende för statsministern.

”Så låga siffror har en statsminister aldrig haft hos allmänheten i våra mätningar”, säger Johanna Laurin Gulled, opinionsanalytiker på Ipsos, och refererar till en 15-årsperiod.

Också Tommy Möller, professor i statsvetenskap vid Stockholms universitet, anser att resultatet är anmärkningsvärt.

”Stefan Löfven leder en väldigt svag regering och har blivit inlåst på vänsterkanten. Det påverkar förstås näringslivets värdering av honom”, säger han.

Företagarnas vd Günter Mårder ser en stor besvikelse över regeringens näringspolitik.

”Den finns där i ord, men inte i den praktiska politiken”, säger han.

Regeringens hantering av flyktingkrisen har varken stärkt eller försvagat Stefan Löfvens ställning. Stödet ligger kvar på samma låga nivå som i septembermätningen.

Hur regeringens utspel i veckan om att kraftigt strama upp asylreglerna tas emot återstår att se, då förslagen inte var kända när undersökningen gjordes.

”Kanske borde Stefan Löfven tidigare ha markerat att det måste till begränsningar i flyktingfrågan”, säger Olof Ruin, professor emeritus i statsvetenskap vid Stockholms universitet.

Men Stefan Löfven balanserar på en knivsegg när han försöker rycka åt sig initiativet i frågan. Som Di har rapporterat var det med minsta möjliga marginal som Stefan Löfven fick med sig Miljöpartiet på flyktingpaketet.

MP-språkröret Åsa Romson har förklarat att partiet har nått sin smärtgräns. Samtidigt är budskapet från Stefan Löfven att regeringen kommer att vidta de åtgärder som krävs för att kraftigt minska antalet asylsökande.

”Det är fullt möjligt att vi närmar oss ett scenario där en regeringskris kan bli aktuell. Det känns nästan som ett sannolikt scenario”, säger Tommy Möller och tillägger att det mest sannolika alternativet då är en ren S-regering.

Tommy Möller tror att S skulle ha betydligt större svängrum om partiet skakade av sig MP och regerade vidare på egen hand. Det skulle även göra det lättare för Stefan Löfven att återupprätta förtroendet hos näringslivet.

”Historiskt sett har banden mellan näringslivstopparna och det socialdemokratiska ledargarnityret varit oerhört starka.”

Günter Mårder håller med.

”Min bedömning är att han snabbt skulle kunna vinna tillbaka förtroendet med en ren S-regering som rör sig mot mitten och samarbetar med allianspartierna i stället”, säger han.

Det skulle samtidigt skapa en extrem anspänning för en redan krisdrabbad regering, enligt Olof Ruin.

”Att i dagens läge få en regeringskris blir komplicerat”, säger han.

Ipsos förtroendemätning bland näringslivstopparna korar inga vinnare, konstaterar Johanna Laurin Gulled. Mot bakgrund av näringslivets politiska sympatier ligger ribban högt när Anna Kinberg Batras resultat ska läsas av.

Totalt har 39 procent stort eller mycket stort förtroende för henne. Frågar man bara kvinnor når förtroendesiffran 43 procent.

”Vi vet att den här målgruppen röstar till 70 procent borgerligt. Fredrik Reinfeldt hade tidvis ett stöd bland moderata väljare på 90 procent”, säger Johanna Laurin Gulled.

Gruppen som har litet eller inget förtroende för Anna Kinberg Batra har under de två senaste månaderna vuxit från 51 till 55 procent.

”Anna Kinberg Batra har synts mycket i medier och haft Moderatstämma. Det borde snarare ha stärkt hennes förtroende i den moderata kärnväljargruppen”, säger Johanna Laurin Gulled.

SD-ledaren Jimmie Åkesson har förtroende hos 18 procent av näringslivstopparna.

”Han har tre gånger så stort stöd som Stefan Löfven men han har fortfarande inget starkt stöd”, säger Johanna Laurin Gulled.