ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Framtiden för EU står på spel

  • I EU. Den inre marknaden har haft enorm betydelse för Astra Zeneca, enligt ordförande Leif Johansson. Foto: Jack Mikrut

Flyktingströmmen till Europa har kastat in EU i den djupaste krisen hittills.
Ledande politiker, näringslivstoppar och forskare varnar nu för att hela EU-projektet är hotat.

Toppmötena i Bryssel har avlöst varandra under hösten, men oförmågan att hantera den pågående flyktingkrisen är fundamental. Samtidigt har terrordådet i Paris och den allvarliga hotbilden gjort positionerna än mer låsta.

I ett ödesmättat tal inför EU-parlamentet på onsdagen varnade kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker för att mycket står på spel om inte medlemsländerna kan öppna sina gränser och Schengensamarbetet räddas.

”Om andan i Schengen går förlorad kommer vi att förlora mer än bara Schengensamarbetet. En gemensam valuta saknar logik om Schengen misslyckas”, sa han och slog fast att de öppna gränserna är ett av fundamenten som hela EU vilar på.

Totalt 26 länder är med i Schengensamarbetet, som innebär att passkontrollerna har tagits bort och att systematiska gränskontroller inte får förekomma. Även Norge, Island och Schweiz är med, medan Irland och Storbritannien står utanför.

I september fattade EU beslut om att omfördela 160.000 flyktingar som befinner sig i Grekland och Italien inom två år. Programmet har nu blivit en symbol för misslyckandet: Hittills har endast 159 flyktingar omfördelats till totalt sex länder.

Sverige som lovordat systemet har ändrat sig och kräver i stället att få lämna ifrån sig flyktingar.

Forskare, politiker och alla som bevakar frågan säger att det handlar om ett ”race to the bottom". Häromdagen ryckte Sverige från en sistaposition i det racet när statsminister Stefan Löfven och det tårögda MP-språkröret Åsa Romson deklarerade att Sverige ska lägga sig på EU:s miniminivå när det gäller asylpolitiken. 

”Det är bara att vänta på att Danmark gör samma sak och att Tyskland gör samma sak”, säger EU-parlamentarikern Cecilia Wikström (L).

Att Schengen faller är ett levande scenario, enligt flera EU-forskare som Di har talat med. 

”Jag kan se en situation med ett fullständigt sammanbrott för Schengen där alla länder gör gränskontroller och varje land fortsätter att konkurrera om vem som kan föra den stramaste asylpolitiken”, säger Marlene Wind, professor i statsvetenskap vid Köpenhamns universitet.

Effekterna om det händer ska inte underskattas.

”Det skulle få stora konsekvenser för hela EU-samarbetet. Det kan leda till mycket fler konflikter mellan länderna inom EU. Det kan göra att integrationen rullar tillbaka kraftigt”, säger Göran von Sydow, forskare i statsvetenskap på Svenska institutet för Europapolitiska studier, Sieps.

För näringslivet har de öppna gränserna och den inre marknaden haft en enorm betydelse, enligt Ericssons och Astra Zenecas ordförande Leif Johansson.

”Den inre marknaden betraktar vi i dag som vår hemmamarknad. Svenska företag har expanderat väldigt mycket i Europa och blivit stora där. Den kraften har gjort att vi har kunnat ta språnget till USA och Kin och haft en tillräcklig industriell bas för att klara det”, säger Leif Johansson.

Han träffar regelbundet det europeiska politiska toppskiktet i egenskap av ledamot i samarbetsorganet European Roundtable of Industrialists.

”Det har tagit oss hela efterkrigstiden att bygga upp EU. Det är lätt att riva ned saker men mycket svårare att bygga upp”, säger han.

Företagarnas vd Günter Mårder är orolig för att handeln påverkas om Schengen bryter samman.

”Det kommer att leda till ineffektivitet när länder inte specialiserar sig på det de är skickligast på att leverera.”

Senast 2017 ska Storbritannien folkomrösta om EU. Riskerna med den omröstningen för EU:s framtid är svåra att överskatta, enligt Leif Johansson.

”Det skulle kunna innebära att många länder börjar omförhandla sitt medlemskap vilket kan spräcka upp och söndrar unionen”, säger han.

Ytterst står den inre marknaden på spel med allt vad det innebär för svenska företag men också för dess medborgare, med stora möjligheter att studera och arbeta i hela EU.

”Alla tar för givet att allt det där skulle vara kvar om man börjar luckra upp unionen, men det tror inte jag”, säger Leif Johansson.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies