ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Silvias nya fond drar in pengar till utsatta barn

Kungafamiljens stiftelse Global Child Forum och kapitalförvaltaren Robecosam startar en fond som ska få näringslivet att prioritera barns rättigheter.
Fjärde AP-fonden blir en av de första stora investerarna.

Den nya fonden heter Robecosam Global Child Impact Equities Fund och är världens första fond med fokus på barns rättigheter.

”Förra året, i samband med att stiftelsen lanserade en rapport om hur näringslivet redovisar sitt arbete med barns rättigheter, föreslog Clas-Henrik Ivarsson på Robecosam en fond för att arbeta med frågan”, säger Åse Bäckström, vd för Global Child Forum.

Mats Andersson, vd för Fjärde AP-fonden, Åse Bäckström, vd för Global Child Forum, och Clas-Henrik Ivarsson, konsult på Robecosam, kan glädja sig åt att Robecosam Global Child Impact Equities Fund har haft en avkastning på 11,9 procent sedan starten den 18 september.Fonden ska få näringslivet att prioritera arbete med barns rättigheter. Enligt undersökningar, gjorda av stiftelsen Global Child Forum, kommenterar 63 procent av alla globala bolag sin policy för barnarbete i finansiella rapporter. Men enbart 24 procent av bolagen har identifierat andra barnrättsfrågor.

”Det kan till exempel handla om marknadsföring eller att verksamheten omfattar en transportkedja som kan påverka handel av barn”, säger Åse Bäckström.

Just nu består fonden av cirka 50 bolag som har valts ut ur Robecosams databas över hållbara företag. Databasen är grunden för Dow Jones hållbarhetsindex, vilket är världens mest erkända index för hur långt företag har kommit med hållbarhet.

Företagen får svara på cirka 600 frågor och väljs ut utifrån arbete med hållbarhet, barns rättigheter och den potentiella lönsamhetsavkastningen. Det svenska innehavet motsvarar 6,5 procent av hela fonden.

”Globalt är Sverige överrepresenterat och i fondens topp tio hittar vi Nordea och Swedbank”, säger Clas-Henrik Ivarsson, konsult på Robecosam.

De övriga svenska bolagen är SCA och Atlas Copco.

Fjärde AP-fonden är en av de första investerarna som placerar cirka 100 miljoner kronor.

”Vi gör investeringar som är neutrala mellan generationer och fonden är en god investering på lång sikt”, säger Mats Andersson, vd för Fjärde AP-fonden.

Mats Andersson, Åse Bäckström och Clas-Henrik Ivarsson kan dessutom glädja sig åt att Robecosam Global Child Impact Equities Fund har haft en avkastning på 11,9 procent sedan starten den 18 september.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies