ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Går på digital husesyn

  • DIGITAL . Med hjälp av vr-glasögon kan bostadsköpare se en ännu inte byggd lägenheter. Pontus Lindholm, på Diakrit, och Tomas Blommé, på NCC Housing, visar tekniken. Foto: Oskar Omne

NCC lanserar inom kort virtuella bostadsvisningar med hjälp av den senaste versionen av mjukvaran D-Navigator från Diakrit.
”Vi har ett hundratal utvecklare som bygger miljöerna”, berättar Diakrits Nordenchef Pontus Lindholm.

I Sverige har mediateknikbolaget Diakrit samarbetat med NCC i flera år. Inom kort rullar byggbolaget ut en ny tjänst baserad på den senaste versionen av mjukvaran D-Navigator, som kombinerar 3D-visualiseringar med ett interaktivt webbgränssnitt.

”Vår ambition har varit att skapa en upplevelse för den potentiella bostadsköparen i ett boende som ännu inte har börjat byggas”, säger Pontus Lindholm.

Med hjälp av ett par enkla så kallade vr-glasögon, som kopplas till mobiltelefonen, kan NCC:s bostadspekulanter gå in i husen och titta på omgivningarna.

”Vi börjar med att bjuda in intressenter till visningar, men kommer också kunna skicka med glasögon hem så att de kan titta tillsammans med vänner och familj”, säger Tomas Blommé, chef för digitala kanaler på NCC Housing.

För NCC Housing är virtuella visningar ett sätt att så effektivt som möjligt sälja bostäder som ännu inte finns. Ett tidigt köpbeslut innebär stora fördelar för byggbolaget.

”Vår policy är att en del av bostäderna ska vara sålda innan vi börjar bygga, och dessutom gör virtuella visningar via webben att vi kan sälja mer och effektivare med samma säljstyrka”, säger Tomas Blommé.

NCC Housing har kopplat D-Navigator till det egna säljsystemet, vilket bland annat innebär att det går att se vilka bostäder som är sålda, storlekar och priser.

Tomas Blommé pekar på att besökarna inte bara ser enskilda bilder utan hela miljöer i form av 360 graders 3D-panoramor.

”3D-panoramor är framtiden. Besökarna kan gå in och få en känsla för både omgivningen och bostaden, vilket underlättar köpbeslutet”, säger han

Pontus Lindholm säger att emotionella värden som påverkar köpbesluten – till exempel vatten, inredning, utsikt, sollägen och grönområden – är en viktig del av visningen.

”I vissa fall visar vi även kommande etapper genom att markera med gråmarkerade boxar, i andra fall kan kunden vilja att vi bygger upp hela området så som det kommer att se som färdigt.”

Virtuella visningar är enligt Tomas Blommé också ett sätt att hålla upp säljnivåerna även i sämre tider. NCC Housing började samarbetet med Diakrit efter finanskrisen 2009, då bostadsmarknaden var tuff.

”I dag är det ganska enkelt att sälja bostäder på de flesta av NCC:s marknader runt om i världen, men det kan ändras och då ser vi det nya visningsprogrammet som ett sätt att bädda för en jämnare efterfrågan.”

NCC Housing planerar att rulla ut den senaste versionen D-Navigator på bred front.

Tomas Blommé ser en stor potential på flera viktiga marknader, och han nämner bland annat Ryssland där efterfrågan på bostäder just nu är stor.

Diakrit har de senaste åren vuxit kraftigt och på huvudkontoret i Bangkok arbetar i dag cirka 450 personer, varav 140 är bildredigare.

”Bangkok är ett bra nav att utgå från, och i Sverige hittar vi inte de volymer av bildredigerare som vi behöver för att klara produktionen. Även när det gäller 3D är det svårt att hitta rätt kompetens”, säger Pontus Lindholm.

Är kostnaderna lägre i Thailand?
”Det är två olika frågor, men framför allt har vi svårt att rekrytera tillräckligt med kompetent arbetskraft här hemma i Skandinavien.”

Diakrit har flera stora kunder runt om i världen, bland annat Forrent.com som är en av USA:s största portaler för hyresbostäder. I Sverige använder flertalet mäklarkedjor bolagets foto- och planritningstjänster till sina bostadsannonser. Trots det är bolaget fortfarande ganska okänt utanför branschen.

”Vi brukar säga att vi är den visuella motorn bakom Hemnet”, säger Pontus Lindholm.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies