ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Brunkolet lockar

  • UTSLÄPP TILL SALU. Brunkolskraftverken i Tyskland som Vattenfall nu försöker sälja gör att den statliga energikoncernen sedan länge är en av Europas största utsläppare av växthusgasen koldioxid. Foto: Patrick Pleul

Det tjeckiska kolbolaget Czech Coal Group, ägt av den ifrågasatte mångmiljardären Pavel Tykac, pekas ut som möjlig budgivare på Vattenfalls tyska brunkol, liksom det tyska energibolaget Steag.
Greenpeace, som har uteslutits ur säljprocessen, uppmanar regeringen att agera.

Hittills har det gått trögt. Men efter att Vattenfall nyligen har försökt få fart på den kraftigt försenade processen ser en rad nya intressenter ut att strömma till.

Enligt flera tjeckiska medier är det bland annat Czech Coal Group, ett stort bolag med omfattande brytning av brunkol i Tjeckien, som nu ger sig in i striden.

Företaget ska enligt bland annat uppgifter från Radio Prag ha tagit det första steget i processen och anmält sitt intresse och utvärderar nu tillgångarna och försäljningsvillkoren.

Czech Coal Group ägs av Pavel Tykac som är en av Tjeckiens rikaste personer. Enligt amerikanska tidskriften Forbes byggde han upp sin mångmiljardförmögenhet i samband med fientliga uppköp i samband med privatiseringsvågen under 1990-talet.

Flera av affärerna har utretts i efterhand, men misstankarna om ekonomisk brottslighet har inte lett till några åtal.

Därmed ser det nu ut att vara tre olika tjeckiska bolag med i spelet om Vattenfalls brunkol. Nyligen bekräftade energibolaget CEZ att det har skickat in en intresseanmälan om att få köpa både brunkolet liksom de vattenkraftstillgångar i Tyskland, som Vattenfall överraskande lade till i det utvidgade paketet av tillgångar som är till salu.

Åtgärden ses av externa bedömare som ett sätt för Vattenfall att försöka göra försäljningen av brunkol, som är under hård politisk press i Tyskland på grund av sina stora klimatutsläpp, mer attraktiv.

”Tillgångarna innebär en intressant möjlighet att expandera CEZ:s affärer och har ett antal synergier”, skriver CEZ i ett pressmeddelande, och tillägger att bolaget kan dra nytta av sina erfarenheter under flera decennier för att driva anläggningarna ”så effektivt som möjligt”.

Som Di har berättat tidigare var även den offensiva tjeckiska energikoncernen EP Holding tidigt ute och visade sitt intresse för Vattenfalls brunkol.

Men sist i raden av möjliga budgivare finns också en tysk. Det är energibolaget Steag som enligt flera tyska medier kan vara intresserat av att lägga ett bud tillsammans med australiensiska investeraren Macquarie.

Bolaget ska enligt industrikällor dock inte vara redo att fortsätta med den prisbild som säljaren har.

Miljöorganisationen Greenpeace, som också anmälde sitt intresse för att få köpa brunkolet men med avsikten att lägga ned verksamheten, har redan hunnit bli utesluten från processen.

”Att budgivare som Czech Coal ger sig in i processen samtidigt som Greenpeace slängs ut bekräftar återigen att urvalskriterierna inte alls inkluderar någon form av miljöhänsyn och att Vattenfall inte har den minsta avsikt att vidta åtgärder för att se till att nya gruvor inte öppnas”, säger Annika Jacobson, Sverigechef för Greenpeace.

Försäljningen är en besvärlig fråga för regeringen och Greenpeace uppmanar nu åter regeringen att antingen avbryta försäljningen eller att ställa krav på att en köpare inte får öppna nya gruvor.

Vattenfall uppger att de inte ger några kommentarer om försäljningsprocessen, annat än att den pågår och att målet är att kunna föreslå en affär för regeringen under första halvåret 2016.

Di har utan framgång sökt en kommentar från Czech Coal Group.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies