ANNONS:
Till Di.se
TORSDAG 19 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Cisco vill köpa Ericsson

  • VILL HA ALLT. Enligt Di:s uppgifter vill John Chambers, vd för Cisco, att Cisco lägger ett bud på hela Ericsson. Foto: TT

Den amerikanska nätverksjätten Cisco har enligt uppgift till Di en längre tid velat köpa Ericsson. Cisco vill nå en överenskommelse med Ericssons styrelse och storägare.
Ericssons ordförande Leif Johansson är hårt pressad eftersom den svenska telekomjätten bedöms ha små möjligheter att försvara sig mot ett bud.

I måndags presenterade Ericsson ett strategiskt samarbete inom ip-teknik med Cisco.

När Ericsson på tisdagen höll kapitalmarknadsdag var Ciscos tidigare koncernchef och nuvarande arbetande styrelseordförande, John Chambers, på plats och ett höll ett anförande om det strategiska samarbetet tillsammans med Ericssons koncernchef Hans Vestberg. Det var dock inte det enda syftet med John Chambers Stockholmsresa.

Ett annat skäl till att gurun besökte Ericsson var, enligt Di:s uppgifter, ett helt annat: John Chambers presenterade Ciscos planer på ett bud på den anrika svenska telekomjätten och försökte hitta en överenskommelse med ledande representanter för Ericsson.

Om affären blir verklighet blir det den största affären i svensk näringslivshistoria. Ericssons börsvärde är skrivande stund drygt 260 miljarder kronor. Cisco har ett börsvärde som är nästan fem gånger så stort, knappt 1.200 miljarder kronor.

Enligt Di:s uppgifter började Cisco uppvakta Ericsson redan för ungefär ett år sedan. Diskussionerna har skett under stort hemlighetsmakeri men hittills har parterna inte kommit överens om en affär.

I måndags, då det strategiska samarbetet mellan Ericsson och Cisco presenterades, uppgav bolagen också att kontakterna dem emellan har pågått i 13 månader.

Enligt uppgifter till Di är Ericssons styrelseordförande Leif Johansson bekymrad över Ciscos närmast ihärdiga uppvaktning. Anledningen är att hans möjligheter att försvara Ericsson vid ett konkret bud är små.

”När Leif Johansson försvarade Astra Zeneca mot Pfizers bud fanns ett tydligt case för att det var värdeskapande för ägarna att bolaget förblev självständigt. Det caset finns inte i Ericssonfallet.

Prislappen på ett bud från Cisco kommer att vara högre än det värde Ericsson kan uppnå som självständigt bolag, särskilt eftersom telekomjätten dras med ansenliga problem inför framtiden”, säger en av Di:s uppgiftslämnare.

Leif Johansson kan ha försatt sig i en prekär situation när han inte har delgett marknaden information om Ciscos intresse för att köpa Ericsson, som är en folkaktie.

Det blir extra besvärande då den svenska telekomjättens aktie har fallit med 6 procent under det senaste året samtidigt som Stockholmsbörsen stigit med 11 procent.

”Eventuell brist på information skadar i mindre grad huvudägarna Investor och Industrivärden som mest är intresserade av makt och har lite investerat kapital i Ericsson i förhållande till sin röststyrka. De stora förlorarna är alla andra ägare som främst äger B-aktier”, säger en storägare.

Det är ovisst om Leif Johansson får förnyat förtroende på stämman i vår.

”Leif Johansson är ifrågasatt till följd av Ericssons svaga operativa utveckling. Även om inte Cisco köper Ericsson så är det tveksamt om han blir omvald vid stämman i vår”, säger en av Di:s uppgiftslämnare.

Den helt avgörande frågan nu är om Cisco är berett att gå vidare med ett fientligt bud om parterna inte lyckas nå en överenskommelse om ett köp av Ericsson.

”Cisco vill inte lägga ett fientligt bud. Men det kan ändras”, säger en källa.

Enligt Di:s uppgifter är Ericssons stora patentportfölj en viktig anledning till att Cisco vill lägga budet. Ericsson har en avsevärt större patentportfölj än Cisco. Ericsson har över 37.000 beviljade patent.

Det som avgör om ett bud från Cisco blir framgångsrikt är hur Ericssons röststarka ägare Investor och Industrivärden ställer sig. Investor kontrollerar 21,5 procent av rösterna i Ericsson medan Industrivärden kontrollerar 15,3 procent av rösterna, enligt Sis Ägarservice. Det ligger nära till hands att det blir svårast för Cisco att övertyga Wallenbergarna om att det är rätt tillfälle att släppa kontrollen över Ericsson.

För Industrivärden, med nya vd:n Helena Stjernholm och nye ordföranden Fredrik Lundberg, borde ett bud från Cisco komma mer lägligt. Mycket tyder på att den nyaledningen i Industrivärden har för avsikt att sälja maktposten i Ericsson. Men säljer Industrivärden posten på aktiemarknaden kan bolaget riskera kritik för att inte ta sitt ansvar för att säkra att Ericsson förblir svenskt.

Om Industrivärden säljer posten i samband med ett bud som framstår som attraktivt bör kritiken bli mildare, i synnerhet om Investor också ställer sig positivt till budet.

Ericsson hade vid utgången av det tredje kvartalet totalt 116.240 anställda, 17.242 av dem jobbar i Sverige. Ericsson exporterade 2014 tjänster och produkter till ett värde av nästan 114 miljarder kronor från Sverige.

 

 

Ägarna
Ericssons största ägare*
1. Aktieägare Andel aktier, 2. procent Andel röster, procent
Investor AB 5,3 21,5
Dodge & Cox fonder  3,4 2
Swedbank Robur  3 1,7
AMF  2,9 1,7
Industrivärden  2,6 15,2

Varje A-aktie i Ericsson representerar en röst och varje B-aktie en tiondels röst. A- och B-aktier ger innehavaren rätt till samma andel av tillgångar och vinst, och medför samma rättigheter när det gäller utdelning.
Källa: Sis Ägarservice

Tyck till