ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Sidoaffären blev huvudsyssla

  • HEMMA I HUSBILEN. Mikael Albinsson och Magnus Sandin driver Albins Husbilar. Bobbo Olsson, under bilen, arbetar bland annat som mekaniker i företagets verkstad.

Det skulle vara en extra inkomstkälla. Men försäljningen tog Gasellfart och snart säljer Albins Husbilar rullande semesterhus för 100 miljoner kronor.
Nästa projekt för Gasellvinnaren i länet: en egen husbilscamping på tomten.

”Till premiärturen”, säger Magnus Sandin som kommer ut från kontoret med två nyblivna husbilsägare. I handen har de en flaska champagne.

”Så gulligt. Tack snälla! Det ska bli väldigt spännande det här”, säger paret, som kanske är i 65-årsåldern, och tittar förväntansfullt på varandra.

Mikael Albinsson sitter i en skinnfåtölj nära en sprakande kamin. I bilhallen är det sexton grader. Här inne, i det nybyggda kontoret och mötesrummet, är elden en uppskattad värmekälla och stämningsspridare.

”Kunderna blir jätteglada. Många hör till och med av sig och frågar om vi har mer champagne att sälja”, säger Mikael Albinsson.

Båtförsäljare, verkstadsmekaniker och verkstadsägare, maskin- och husbilsförsäljare med en historia av för högt blodtryck och stressymptom. Japp, Mikael Albinsson är entreprenör ut i fingerspetsarna.

”Vad driver en företagare egentligen? Ja, det är väl att utvecklas?”, säger han.

Det var Mikael Albinssons pappa som drev en mekanisk verkstad först. När sonen tog över blev en verkstad tre. Tre miljoner i omsättning blev 70. När verkstäderna växte blev Mikael Albinsson förpassad till kontoret.

”När man sitter i telefon hela dagarna går luften ur en. Efter 32 år kände jag mig färdig och ville prova något annat.”

Genom en av verkstäderna började Mikael Albinsson att sälja maskiner.

Magnus Sandin kom från ett lantbruk och hade arbetat med försäljning och import av maskiner i hela sitt yrkesverksamma liv. 2010 köpte Mikael Albinsson företaget som Magnus Sandin arbetade för. Han sålde sedan de mekaniska verkstäderna. 2011 utvecklades de två maskinförsäljarna till husbilsförsäljare. Mikael Albinsson äger fortfarande företaget, men de driver det tillsammans.

”Vi startade husbilsdelen för att fylla en försäljningslucka på våren”, säger Magnus Sandin.

Tanken var att ha 10–15 husbilar. Men maskinmarknaden dalade och intresset för husbilar växte.

Albins Husbilar ligger i ett samhälle som heter Valskog, söder om Köping. Kunder åker i flera timmar för att komma hit och titta på bilar. Mikael Albinsson och Magnus Sandin ska snart bygga en ställplats bredvid butiken, för att långväga gäster ska kunna sova över.

En strand och en obruten horisont. Ett fjäll med en klar bäck. Ett böljande landskap med åkrar och betande djur. Mitt i allt står du. I reklamen för husbilar säljer företagen ofta en naturupplevelse. Inga exklusiva träpaneler syns i förgrunden. I bilhallen finns inga bilder på bekväma madrasser eller lastutrymmen.

”Många som köper en husbil har sålt sitt sommarställe. De har träffat samma grannar i trettio år. Nu vill de se något mer av världen”, säger Magnus Sandin.

”Och det är relativt billigt, man kan flytta sommarstugan till fjällen på vintern och till västkusten på sommaren”, säger Mikael Albinsson som själv är husbilssemestrare. I somras var han i Frankrike med sin familj.

”Vi körde runt i Normandie och stannade hos en tant som sålde cider och calvados. Hon satt i en gammal ladugård. Det var spindelväv över allt, men hon sålde den godaste calvadosen av alla.”

Den största delen av kunderna hittar till Albins Husbilar genom företagets butik på Blocket.

”Vi köpte oss in på marknaden, kan man säga. Vi låg 10 till 20 procent under de etablerade hallarna i början. Annars skulle kunderna aldrig välja någon de inte känner igen”, säger Mikael Albinsson.

Nu har de kunnat höja priserna något.

”Vi har tjänat för dåligt. I år gör vi bättre affärer.”

De växer genom rekommendationer.

”Husbilsägare skriver på forum och recenserar. Många kunder har rekommenderat oss till andra”, säger Mikael Albinsson.

Varför, tror du?
”Många säger att de känner sig väl omhändertagna hos oss och att det är en personlig känsla att handla här”, säger Mikael Albinsson.

Inte för att ni mutar dem med champagne?
Skratt. Sedan en tystnad, innan:

”Vi försöker hjälpa till så mycket det bara går.”

Utöver butiken har de en verkstad, där mekaniker gör installationer av inredning och reparationer. Alla husbilsägare är välkomna.

”Ingen ska behöva vänta. De vill ut på direkten. Är de nöjda med servicen är chansen större att de kommer hit nästa gång de ska byta bil”, säger Mikael Albinsson.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies