ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

SFI guldgruva för Academedia

  • VARNAR. Marcus Strömberg, vd för Academedia. Foto: Oskar Omne

Academedia har på tre år dubblerat sina intäkter från svenska för invandrare, SFI, till över en kvarts miljard kronor. Men nu varnar vd:n Marcus Strömberg för lärarbristen.
”Systemet kommer att haverera”, säger han.

Sedan 2006 och fram till 2014 har antalet elever som läser svenska för invandrare i Sverige fördubblats. Men hos EQT-ägda Academedia, som genom bolagen Hermods och Eductus är branschens största privata SFI-aktör, har tillväxten varit ännu snabbare.

Mellan 2012 och 2015 har antalet SFI-elever hos Academedia vuxit från 3.800 till cirka 8.000 elever. Bolagets omsättning inom språkutbildningen har under samma period mer än dubblerats, från 110 miljoner kronor till 270 Mkr.

För Academedia innebär flyktingsituationen en möjlighet.

”Vi tror att vår integrationsverksamhet, som även inbegriper vuxenutbildning, kommer dubbleras på några års sikt. Man kan säga att vi borde följa marknaden upp”, säger Marcus Strömberg.

Enligt honom är rörelsemarginalen inom vuxenutbildningen, där SFI ingår, 10 procent, vilket kan jämföras med en rörelsemarginal på 7,5 procent i Academedias viktiga skolverksamhet.

”Vuxenutbildningen måste över en cykel ha en bättre ekonomi, eftersom verksamheten är mer kortsiktig. Den rör sig mer upp och ned, vilket kräver en buffert. Inom skolan råder en mer stabil ekonomi”, säger Marcus Strömberg.

Men bristen på lärare är akut och inom SFI är klasserna redan i dag stora. I riket är den i snitt 26 elever per klass, att jämföra med drygt 17 elever per klass i den ordinarie vuxenutbildningen.

Marcus Strömberg är oroad över vad lärarbristen kommer att innebära.

”Hela systemet kommer att haverera om inte regeringen gör något. Det råder redan brist på lärare. På ett års sikt, när de asylsökande får uppehållstillstånd, riskerar bristen att bli akut om man inte ser till att utbilda fler lärare”, säger han.

Di har talat med flera privata aktörer i branschen, som alla vittnar om samma sak.

”Det stora problemet är att det finns för få SFI-lärare”, säger Raja Thorén, vd för och grundare av utbildningsföretaget Thorengruppen.

Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, delar bilden. Sedan tidigare har SKL rekommenderat kommunerna att göra undantag från behörighetskraven i grund- och gymnasieskolan.

Nu ger Roy Melchert, som är sektionschef på utbildningssektionen beskedet att undantaget utvidgas.

”Man kan behöva göra tillfälliga undantag också i SFI”, säger han och påpekar att det är ny information från SKL.

Beskedet kan ha stor betydelse. Ett av de mindre bolagen, Alpha CE, uppger att det hade kunnat dubblera verksamheten men att behörighetskraven sätter käppar i hjulet.

Maria Mattson-Mähl, vd för Alpha CE, kan däremot inte skryta med lika god lönsamhet som Academedia.

”Det är ingen lönsam verksamhet, men vi försöker ha så små klasser som möjligt”, säger hon och pekar på att företaget sätter ett tak vid 20–22 elever.

En av de avgörande faktorerna för lönsamheten är klasstorleken.

”Vid anställningsintervjuer har SFI-lärare vittnat om att de har haft mellan 50 och 80 personer på en klasslista”, säger Maria Mattson-Mähl.

På Academedia lämnar man inte närmare information än att intervallet ligger mellan 10 och 30 elever per klass.

”Jag kan inte ge dig den siffran, för utbildningen arrangeras utifrån elevernas tidigare erfarenheter och behov”, säger Charlotte Vällfors, ansvarig för vuxenutbildning på Academedia.

Är det ovanligt med krav på klasstorlek i SFI-upphandlingarna?
”För några år sedan var det extremt ovanligt men nu har det blivit vanligare”, säger Charlotte Vällfors.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer