ANNONS:
Till Di.se
FREDAG 20 OKT Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD
Start Nyheter

Bonnier skippar Hemnet

  • BACKAR. Bonnier hoppar av köpstriden om bostadssajten Hemnet. Foto: Fredrik Sandberg

Mediekoncernen Bonnier är inte längre med i förhandlingarna om att få köpa bostadssajten Hemnet, uppger källor till Di.
Dragkampen står nu i huvudsak mellan mediekoncernen Schibsted och riskkapitalbolaget Nordic Capital.

I mitten av juni kunde Di avslöja att Bonnier, som bland annat äger Dagens industri, hade gett sig in i kampen om bostadssajten Hemnet. Detta sedan Bonniers norska konkurrent Schibsted, som bland annat äger kvällstidningen Aftonbladet och radannonssajten Blocket, i början av maj presenterat ett bud på Hemnet värt 1,5 miljarder kronor.

Men enligt Di:s källor har Bonnier nu gett upp planerna på att köpa Hemnet och deltar inte längre i några förhandlingar med ägarna, som är branschorganisationerna Mäklarsamfundet och Fastighetsmäklarförbundet samt mäklarjättarna Swedbank Fastighetsbyrån och Svensk Fastighetsförmedling.

Det är oklart varför Bonnier har valt att kasta in handduken, men enligt Di:s uppgifter har mediekoncernens agerande under förhandlingarna inte imponerat på Hemnets ägare. Enligt andra uppgifter har Bonnier helt enkelt valt att stiga av på grund av det höga priset. Bonniers kommunikationschef David Salsbäck avböjer att kommentera Di:s uppgifter.

En aktör som däremot fortfarande är med och slåss om affären är enligt Di:s källor riskkapitalbolaget Nordic Capital, som nu ensamt gör upp med Schibsted om att köpa Hemnet.

Visserligen uppges det fortfarande finnas ett intresse från riskkapitalbolaget Hellman & Friedman, men bedömningen från Di:s källor är att det sannolikt blir Schibsted eller Nordic Capital som står som köpare i slutänden.

Det som talar emot Schibsted är att koncernen redan äger Blocket, som är den enda riktiga utmanaren till Hemnets extremt starka position på marknaden för bostadsannonser. Det är därför långt ifrån självklart att Konkurrensverket godkänner att även Hemnet hamnar under Schibstedflagg.

Redan Hemnets annonsprishöjning i september, från 600 kronor till maximalt 1.200 kronor, har fått Konkurrensverket att reagera. Motsvarande annonspris på sajten Finn i Norge ligger på cirka 5.000 kronor.

Ett annat frågetecken är om Schibsted är berett att släppa det tidigare villkoret om 100-procentigt ägande i Hemnet. Enligt Di:s uppgifter är Mäklarsamfundet och Fastighetsmäklarförbundet, som tillsammans äger halva Hemnet, tveksamma till att sälja samtliga aktier.

Tyck till