1515
Annons

Profetens hårda dom

Klimatforskaren Johan Rockström berömmer företag som Ikea, AB Volvo och H&M för dess engagemang i klimatfrågan.
Samtidigt kritiserar han arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv för en bristande vision.

VILL HA REAKTORERNA KVAR. Klimatprofessorn Johan Rockström tycker att det är för tidigt att avveckla kärnkraften. Han vill behålla den som en övergångslösning för att klara tvågradersmålet.
VILL HA REAKTORERNA KVAR. Klimatprofessorn Johan Rockström tycker att det är för tidigt att avveckla kärnkraften. Han vill behålla den som en övergångslösning för att klara tvågradersmålet.Foto:Evelina Carborn

Läs Di Digitalt i 3 månader för endast 197 kr

ord. pris 429kr/mån

spara
1090 kr

Få tillgång till allt digitalt innehåll i 3 månader för 197 kr. Därefter tillsvidare med 25% rabatt, endast 322 kr/mån i 12 månader. Alla priser är inklusive moms.

Visa allt som ingår

Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

Tillgång till över 1 100 aktiekurser i realtid

Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev


Betala som

Betalsätt

Genom att klicka på ”Godkänn köp” godkänner jag Dagens industri AB:s prenumerationsvillkor och bekräftar att jag tagit del av Dagens industris AB:s personuppgiftspolicy.

Uppgift: Ryssland kommer att stänga gränsen

Enligt uppgifter i fria medier kommer Ryssland att stänga gränserna för militärpliktiga män som försöker lämna landet, kanske redan om några dagar.

I Ukraina har den ukrainska arméns motoffensiv i nordöst bromsat in på grund av regn.

De ryska myndigheterna kommer att börja begränsa resorna ut från landet, förmodligen från och med onsdag nästa vecka, rapporterar den oberoende ryska nyhetssajten Meduza, som verkar i exil i Lettland.

Sajten hänvisar till två anonyma uppgiftslämnare som beskrivs som närstående det ryska presidentkansliet. De gör gällande att gränsrestriktionerna kommer att införas om några dagar, då processerna kring så kallade folkomröstningar har avslutats på ockuperad ukrainsk mark.

Efter det kommer män som berörs enligt källorna att behöva ett särskilt tillstånd, ett slags utresevisum, för att få lämna landet.

De ukrainska styrkorna har hastigt och överraskande tagit tillbaka kontrollen över stora områden i Charkiv i en blixtrande motoffensiv, men nu har framryckningen bromsats.

Orsaken uppges vara regn och motstånd från de ryska styrkorna, som försvårat för ukrainarna i området utanför Kupiansk, enligt AFP.

”Regnet gör det svårt att använda tunga vapen överallt. Vi kan bara använda asfalterade vägar”, säger sergeanten Roman Malyna till AFP och fortsätter:

”För närvarande är det svårt att röra oss framåt på grund av vädret, vi siktar in oss på deras pansarfordon, ammunitionsdepåer och grupper av soldater.”

Enligt den amerikanska tankesmedjan ISW:s senaste lägesuppdatering kan vädret förklara varför de ukrainska styrkorna främst avancerat längs med större vägar, för att inte riskerar att behöva ta sig fram i lerig terräng under rysk beskjutning.

Men det innebär att de ryska styrkorna lättare kan bromsa framfarten.

”Det faktum att ukrainska styrkor fortsätter att ha framgångar tyder ändå på att de ryska styrkorna längs med den här linjen är svaga och sårbara”, skriver ISW.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera