ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Nya fonder flörtar med de riskrädda

  • SPEGLAR OMVÄRLDEN. Mikael Engvall och Mona Stenmark, Carnegie Fonder, är förvaltare av den nya fonden som kommer att investera i företagsobligationer på tillväxtmarknader. Foto: Evelina Carborn

På måndagen steg börsen, men den senaste tidens stora svängningar har väckt spararnas intresse för lågriskfonder.
Två fondbolag, Carnegie Fonder och Rune Anderssons Excalibur, hänger på trenden och startar nya fonder.

Efter ett skakigt kvartal med brant fallande aktiekurser har fondspararna sålt av en hel del aktiefonder och köper i stället ränte- och hedgefonder.

I det klimatet passar Carnegie Fonder på att lansera en fond inriktad på företagsobligationer på tillväxtmarknader, Carnegie EM Corporate Bond.

Fondens förvaltare, Mona Stenmark och Mikael Engvall, har en målsättning på en årlig avkastning på cirka 4–5 procent vid dagens ränteläge.

”Utbudet av företagsobligationer som vi kommer att investera i är störst i Latinamerika och Asien, men det viktigaste är att företaget och obligationen lockar oss. Vi kommer att leta efter bolag på alla tillväxtmarknader”, säger Mikael Engvall.

”Vi investerar både i bolag med betygen investment grade och high yield. Möjligheten till högre avkastning är väsentligt större på tillväxtmarknader än i obligationer med motsvarande kreditbetyg i utvecklade marknader”, säger han.

Några exempel på tänkbara bolag i fondportföljen är det chilenska detaljhandelsföretaget Cencosud, den mexikanska cementproducenten Cemex och den brasilianska köttproducenten JBS.

”Gazprom är ett annat bra exempel på bolag som vi kan investera i. Bolaget är stabilt, lönsamt och skuldsättningen är låg. En obligation med löptid på 2,5 år avkastar omkring 4,6 procent om året”, säger Mona Stenmark.

”Precis som när det gäller våra aktiefonder letar vi efter bra och stabila bolag, där risken inte är för hög. Det intressanta är att många företag som vi investerar i har lägre skuldsättning än västerländska motsvarigheter, men får betala högre ränta på sina lån för att de är verksamma i tillväxtmarknader”, säger hon.

Fonden startas i mitten av november och den årliga förvaltningsavgiften är 1,2 procent.

En annan nystartad fond med inriktning mot räntor är Trude, som startas av fondbolaget Excalibur.

Fondbolaget, som har finansmannen Rune Andersson och hans företagsgrupp Mellby Gård som storägare, har sedan 2001 drivit räntehedgefonden Excalibur som förvaltar 7 miljarder kronor.

Excalibur blir delägare i den nya fonden Trude, som förvaltas av grundarna Marek Ozana och Anders Nordborg. Excalibur står för fondens startkapital på en halv miljard kronor.

Förvaltarna har rekryterats från SEB. Marek Ozana har doktorerat i teknisk fysik och Anders Nordborg har jobbat med handel i räntepapper under drygt 20 år.

Fonden Trude är en kredithedgefond som har målsättning att avkasta cirka 5 till 10 procent om året till en relativt låg risk. Förvaltarna ska kombinera fundamental analys av företagsobligationer och krediter med modeller för att hitta irrationella prissättningar.

Avgiften i fonden är 1 procent plus en rörlig avgift på 20 procent av avkastning som överstiger en låg referensränta. Minsta insättning är en halv miljon kronor.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer