ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Fotboll allt dyrare för Stenbeck

  • BOLLAR MED KULORNA. En halv miljard kronor får MTG betala för att direktsända Premier League i Sverige. På bilden Manchester Citys Sergio Agüero och Newcastles Yoan Gouffran. Foto: Jon Super

Mediebolaget MTG betalar enligt uppgift till Di nästan en halv miljard kronor per år för att i Sverige direktsända fotbollsmatcher från Premier League.
Det är en årlig kostnadsökning i Sverige på runt 300 miljoner kronor.

MTG berättade på fredagen att bolaget vunnit exklusiva rättigheterna till att direktsända fotbollsmatcher från Premier League från säsongen 2016–2017 till och med säsongen 2018–2019 i Sverige, Danmark och Finland.

Men det har kostat att försvara rättigheterna som bolaget sedan tidigare haft i Sverige och Danmark. Konkurrensen har varit tuff med ett intresse från även TV4/C More och Discovery.

Enligt uppgift till Di betalar MTG betalar nästan en halv miljard kronor per år för de svenska rättigheterna. Det är en ökning med runt 300 Mkr per år jämfört med tidigare prissättning för Sverige.

MTG:s presschef Per Lorentz vill inte kommentera den svenska prislappen.

”Vi kommenterar aldrig priset på rättigheterna”, säger han.

Han vill inte heller uppge hur mycket det Stenbeckkontrollerade bolaget har gett för de danska och finländska sändningarna. Till nyhetsbyrån Direkt säger MTG:s vd Jørgen Madsen Lindemann att priset stigit.

”Jag kan inte avslöja den exakta summan men priset har gått upp. Dock är jag mycket glad eftersom det är attraktiva rättigheter till en stark produkt”, säger han.

”Premier League är utan tvekan världens mest populära nationella fotbollsliga och har en stor, lojal och växande skara fans i Skandinavien”, sa han också i MTG:s pressmeddelande.

Premier League-chefen Richard Scudamore uttrycker glädje över samarbetet med MTG.

”Vi är mycket nöjda med att MTG har investerat i våra rättigheter inte bara i Sverige och Danmark utan även i Finland”, säger han i samma pressmeddelande.

Men avtalet inkluderar inte Norge. Det vann TV 2 Norge. Och enligt norsk press har TV 2 Norge betalat 1,6 miljarder kronor för tre säsonger. Det motsvarar en årskostnad på 540 Mkr och är dubbelt så mycket jämfört med tidigare avtal, enligt Verdens Gang. TV 2 Norge hade en häftig budstrid med Discovery för att vinna rättigheterna.

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies