ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Magdalena Andersson redo att förhandla

  • NYTT LÄGE. Flyktingkrisen och den spruckna Decemberöverenskommelsen tvingar finansminister Magdalena Andersson att sträcka ut handen till allianspartierna.

Finansminister Magdalena Andersson vill förhandla om den ekonomiska politiken med allianspartierna. Det berättar hon i en stor intervju med Di.
”Vi är beredda att kompromissa”, säger hon och öppnar även för ytterligare utvidgning av rutavdraget och andra subventioner av låglönejobb.

Magdalena Andersson har nu varit finansminister i ett år. Det har varit en minst sagt turbulent tid, med en nedröstad budget och efterföljande regeringskris. Nu tvingas hon hantera kostnadsökningar som saknar motstycke – det handlar om ytterligare 70 miljarder kronor för det svenska asylmottagandet de kommande två åren.

”Jag har varit med länge. Man måste alltid vara beredd att hantera kriser”, säger Magdalena Andersson, som arbetade tätt tillsammans med Göran Persson under 1990-talets budgetsanering.

”Vi måste nu anpassa politiken utifrån den här situationen och det gör vi också när vi nu ökar belåningen och skjuter till 10 miljarder till kommunerna”, säger hon.

Tillskottet till kommunerna stoppas in i den tilläggsbudget som under hösten ska läggas fram i riksdagen, där även ökade anslag till Migrationsverket kan stoppas in.

Budgeten gäller för i år och pengarna ska betalas ut innan årsskiftet, vilket delvis beror på att regeringen nästa år – som en följd av de skenande migrationskostnaderna – riskerar att spräcka utgiftstaket. För 2016 finns nämligen endast en marginal på 17 miljarder kronor upp till taket, medan migrationskostnaderna väntas öka med 29 miljarder. Samma bekymmersamma läge är det 2017. Men att höja utgiftstaket – det vill hon inte.

”Det är viktigt att hålla sig under taket. Givet den prognos vi har från Migrationsverket ser jag ingen anledning att revidera taket”, säger hon, men med ett viktigt tillägg:

”Om det frampå nästa år fortsätter att komma 1.500 personer om dagen, då hamnar vi i ett helt nytt läge. Då handlar det om en halv miljon människor på årsbasis.”

Men tillräckligt akut är alltså inte läget för att hon redan nu ska spräcka de budgetregler som Göran Persson införde för 20 år sedan. I stället förbereder hon kraftfulla besparingar. Det handlar dels om att kostnaderna för migrationen ska pressas genom bland annat halverade anslag för de ensamkommande flyktingbarnens boende. Men alla utgiftsposter ska nu gås igenom.

”Det här är ett tillfälle att se till att vi använder skattepengar så effektivt som möjligt.”

Ökar inte behovet av investeringar när det kommer 150.000 flyktingar om året?
”Absolut, det kommer att behöva byggas nya skolor och fler bostäder. Vi kommer både spara och låna för att klara situationen.”

Dessutom vill Magdalena Andersson ta pengar från biståndsbudgeten, som formellt är Miljöpartiets domän i regeringen. Det kan handla om så mycket som halva biståndet, motsvarande drygt 20 miljarder.

”Annars får vi spara mer på annat i stället”, säger hon.

Vid sidan av kostnadskrisen måste Magdalena Andersson åter att hantera en ökad politisk osäkerhet sedan Decemberöverenskommelsen fallit. Redan nästa år kan hon stå inför ett läge där det inte är säkert att hon får igenom sina budgetar i riksdagen.

”Det här är ett läge som öppnar för mer blocköverskridande samarbete. Jag tycker att de blocköverskridande överenskommelser som har gjorts om migrationen och försvaret varit väldigt bra”, säger hon och radar därmed upp två uppgörelser där Vänsterpartiet stått utanför.

Magdalena Andersson öppnar samtidigt för att föra direkta samtal med ett eller flera av allianspartierna om den ekonomiska politiken.

”Vi är beredda att diskutera även ekonomisk politik. Jag tror att det skulle vara till fördel. I det läge vi nu befinner oss i med flyktingkrisen är det viktigt att alla partier är med och tar ansvar så vi får en stabilitet”, säger hon.

Är du beredd att vara mer lyhörd för alliansens politik?
”Är det så att något eller några av allianspartierna är beredda att diskutera ekonomisk politik med oss är vi öppna för det, vi är inte dummare än att man måste ge och ta, om man ska komma överens.”

Den stora utmaningen för Sverige framöver är enligt Magdalena Andersson att få fart på produktivitetsutvecklingen och få fler i arbete. Att det tar i genomsnitt åtta år för nyanlända att få jobb är ”oacceptabelt långt”, säger hon.

Det behövs mer subventioner och de som redan finns måste bli enklare för företagen att utnyttja, menar hon. Och hon lyfter fram rutavdraget, som nu ska utvidgas till it-tjänster, trädgårdsarbete och flyttjänster, som ett bra exempel.

”Det finns en del som kommer till Sverige mitt i livet med låg utbildningsnivå och där är rutsektorn ett sätt att komma in på arbetsmarknaden. Jag har absolut inga problem med att utvidga rut på det här sättet.”

Kan du tänka dig ytterligare utvidgningar?
”Absolut”, säger hon och tillägger att det nu behövs en diskussion om hur nya former av subventioner ska utformas.

En annan fråga som hon vill samtala med alliansen om är hushållens skulder, efter att amorteringskravet nu åter ser ut att ha fått underkänt. Och Magdalena Andersson, som tidigare inte velat ge sig på ränteavdraget, öppnar nu dörren allt mer.

”Nu får vi så fort som möjligt träffas och diskutera hur vi ska gå vidare. Men det är angeläget att vi kan vidta åtgärder. Vi ser utvecklingen på bostadsmarknaden med tilltagande oro.”

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies