ANNONS:
Till Di.se
TISDAG 21 NOV Sveriges bästa finanssajt 2017
MENY
START DI TV BÖRS & MARKNAD

Premiär för H&M i Indien

  • PÅ KÖ. Hennes & Mauritz öppnar butik i New Delhi i Indien. Foto: Andreas Mattsson

På fredagen tog H&M klivet in på den stora men tuffa indiska marknaden. Flera tusen personer stod i kön när den första butiken öppnade vid 11-tiden i centrala New Delhi. Di var på plats.

Dagen var noga utvald eftersom den är en nationell helgdag i Indien, då Mahatma Gandhis födelsedag firas. Många av Delhis nära 20 miljoner invånare var lediga från jobbet.

Som lockbete hade klädkedjan lockat med presentkort till de första tusen personerna i kön. På förmiddagen ringlade kön långt ut på parkeringsplatsen vid Select Citywalk-gallerian i stadsdelen Saket.

”Folk här i Delhi är jättenyfikna på H&M”, säger studenten Mahi som arbetar extra för H&M under invigningen.

”Det är en ny kedja och vi har inte haft så många internationella kedjor här än så länge”, säger hon.

Tillsammans med andra studenter från de stora universiteten i New Delhi har hon arbetat med att marknadsföra invigningen och för att se till så att invigningen flyter på som den ska.

Inhyrda discjockeyer spelade housemusik och vid 11-slaget öppnades portarna till den drygt 2.000 kvadratmeter stora butiken.

Det tog flera timmar att i flera omgångar släppa in alla besökare.

Fredagens invigning är den första av tre planerade invigningar i Indien. Senare i år öppnar kedjan en andra butik i ett annat köpcentrum i New Delhi och senare väntar en öppning i Bangalore.

Runt 15 svenskar jobbar på plats vid H&M i New Delhi. Indien är klädkedjans 60:e land och planen är att öppna många fler butiker. Konkurrensen från andra kedjor är dock stor och så väl Zara som Gap har redan butiker på plats. Även japanska klädkedjan Uniqlo har sagt att man tänker öppna 1.000 butiker inom kort i Indien.

”Så fort vi hittar bra lokaler kommer vi att öppna i på fler ställen”, säger Håkan Andersson, global presskontakt vid H&M.

”Om vi kan ha fler än 150 affärer i Sverige, med dess lilla befolkning i förhållande till Indien, vilka möjligheter har vi då inte här?”, sa nyligen H&M:s vd Karl-Johan Persson till den indiska affärstidningen Fortune Magazine.

Tyck till