ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

I fjol kunde han inte ens simma

  • NYTT LIV. Christofer Sundberg orkade knappt gå uppför en trappa när han bestämde sig för att byta livsstil. Nu tränar han och kompisen Dennis Blomberg inför Koster swimrun i helgen. Foto: Oskar Omne

Han var en hårsmån från att drunkna som barn och lärde sig inte simma på riktigt förrän i november förra året.
I dag tävlar spelbolagschefen Christofer Sundberg i swimrun.
”Man klarar mycket mer än vad man tror”, säger han.

En vanlig fredagseftermiddag på Instagram: i stället för drink i motljus från en after work är bilden en träningsselfie med texten: ”Avslutar veckan med ett 200 insim + 1.700 m distanspass + 3,5 m avbad. Höll hyfsat segt tempo med 2.10 min/100m. Lite kramp och idioter i bassängen men annars ett mycket kul pass.”

En annan dag kan det låta så här efter intervallträning på Nacka IP:

”Sprang tills jag spydde. 15 x 30 sekunder högintensiv löpning med 60 sekunders vila. Nu vatten och ett tuggummi.”

Det låter hårdkokt och kaxigt och hans tatueringar på rygg, armar och bröst platsar i den japanska yakuzan. Men Christofer Sundberg har ett nedtonat sätt och ger ett närmast blygt intryck.

Han grundade dataspelsbolaget Avalanche 2003 tillsammans med Linus Blomberg. Bolaget är i dag ett av Sveriges största, omsatte i fjol 252 miljoner kronor och har 220 anställda.

Han har lyckats lotsa företaget genom ett antal stormar och kunde tidigare i höstas triumfera när det nya ”Mad Max”-spelet släpptes.

Galenskap är inget krav för att syssla med swimrun, men det hjälper säkert. Tävlingsformen handlar om att med löparskor och våtdräkt via vatten och fast mark ta sig från A till Ö. Allra helst långa sträckor. Tänk maraton eller ännu längre, inte sällan i krampframkallande vattentemperaturer. Hjälpmedel som handpaddlar och flytboj är tillåtet, men allt man har med sig på startlinjen ska också vara med i mål – inklusive eventuellt skräp från energikakor eller proteingelé.

Vad är det som lockar?
”Det är kul att se vad man klarar av. När man väl har startat finns inget annat alternativ än att ta sig igenom loppet. Och man vill ju inte komma sist”, säger Christofer Sundberg.

Men träningen inför loppen går lika mycket ut på att skapa balans i tillvaron.

Livspusslet är trixigt med mycket jobb i tre olika tidszoner, två studior på två kontinenter och ett par atlantflygningar i månaden. Och privat ett tidigare förhållande med tre barn, ett nytt med ett barn, med allt vad det innebär av planering och logistik.

”Jag mår sjukt mycket bättre när jag har tränat en dag. Så fort jag kliver utanför dörren och andas frisk luft får jag en energikick. Det är livsviktigt för mig. Att köra ett pass löpning på morgonen fungerar som en ventil när man har ett jobb som kräver mycket av en.”

Det var ingen självklarhet att Christofer Sundberg skulle bli biten av idrott. Han testade allt från judo till pingis i unga år.

”Jag var så fruktansvärt dålig i fotboll att jag blev erbjuden en glass för att sluta i laget. Jag tog glassen.”

Christofer Sundberg är visserligen 180 centimeter lång, men när vågen för några år sedan visade närmare 115 kilo och han blev andfådd av minsta ansträngning fick det vara nog.

”Jag var så otroligt trött på att jag började flåsa som en galning bara av att gå uppför en trappa. Det var trassligt hemma och vi skulle skiljas. Löpningen blev ett sätt att rensa skallen.”

Från början blev det som mest tre kilometer i löpspåret. Nu har det ökat till sträckor på upp till tre mil.

”De veckor när alla fyra barnen bor hemma är det rätt kaosartat efter att startskottet går kvart i sju på morgnarna. Därför sätter jag väckarklockan på 05.10 och står omklädd tio minuter senare. Det är jag och en massa rådjur som är ute vid den tiden.”

Nu pendlar matchvikten mellan 87 och 88 kilo inte minst tack vare att han har fått proffshjälp av en personlig tränare: Mårten ”Ninja Warrior” Nylén.

”Första gången jag träffade honom tyckte jag att han var otroligt barsk, men han är inspirerande och rolig. Stenhård som tränare, men samtidigt snäll och ödmjuk. Det var han som fick mig att börja köra dubbelpass.”

I dag blir det minst ett ”spytufft” pass i veckan.

”PT-träningen är perfekt för mig. Jag behöver den knuffen, det hjälper att ha någon som drar och piskar på, även sådant man tror är omöjligt. Vid ett tillfälle sa han att jag på ett halvår skulle kunna lära mig att stå på en pilatesboll. Nästan på dagen exakt sex månader senare klarade jag av det – i några sekunder i alla fall.”

Simningen är ett speciellt kapitel. Christofer Sundberg var nämligen en hårsmån från att drunkna när han var fyra år.

”Jag föll ned från vår fritidsbåt när det var kolsvart ute och försvann i djupet. Men mamma – som var höggravid – hoppade efter och lyckades få tag på mig ett par meter ned och kunde dra upp mig.”

Händelsen satte djupa spår och han hade ångest varje gång klassen tågade i väg till simhallen. Likadant var det när det vankades simskola på somrarna.

”Jag har nog gått i sex simskolor, men det var inte förrän i högstadiet när jag gled ned från en luftmadrass och puttade den framför mig som jag kunde hålla mig flytande någorlunda.”

I november i fjol anlitade Christofer Sundberg den tidigare elitsimmaren Ulf Hausmann, som har varit ovärderlig för att komma över skräcken för vatten.

”Panikkänslan att inte få luft så fort man kommer i kontakt med vatten har släppt. Han har hjälpt mig att få ordning på andningen utöver den rena teknikträningen. Det är min sjunde simskola och första gången jag har lärt mig simma. Fast jag kan fortfarande inte dyka.”

Nu blir det två till tre simningspass i veckan, utomhus sedan i maj, dels i sjön vid Hellasgården, dels längre trekilometerssträckor i havet vid Ingarö havsbad.

Vid premiärturen i våras var det nio grader i vattnet och då kan utrustningen bestå av merinoulltröja under våtdräkten, neoprenhuva under dubbla badmössor och kompressionsstrumpor på fossingarna.

Inför Koster swimrun nu i helgen är det just vattentemperaturen och vågor som skrämmer.

”Det är nervöst med kylan, man vet inte hur kallt det kan bli. Och att simma i höga vågor gör att man blir ganska yr”, medger Christofer Sundberg.

I slutet av juli ställde han upp i tävlingen Amfibiemannen, 2,3 mil löpning och 5,6 kilometer simning, den kortaste vattensträckan var 1,2 kilometer.

”Om man har dåligt självförtroende som jag är det otroligt bra att sätta upp ett mål. Jag hade aldrig trott att jag skulle kunna simma långa sträckor i öppet hav. Det jag gillar med swimrun är att man aldrig står stilla. Det är kul med löpning men ännu roligare med simningen.”

Oavsett hur det går i helgens tävling finns ett mål för nästa år: Rockman i Norge som spänner över fyra mil löpning, sex kilometer simning och totalt 3.000 höjdmeter. Startsträckan lär vara magpumpande 700 höjdmeter rakt uppför ett berg.

”Det är nästan aldrig värre än man tror. Jag har lätt för att förvänta mig det värsta. Men man klarar av mycket mer än man tror.”

”Det här är första gången jag är riktigt intresserad av en sport, och en sport som jag tror att jag kan bli hyfsat bra på. Varje träningspass är en liten strapats.”

Så ser en träningsvecka ut

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer