1515

Balder bäst i backspegeln

Erik Selins skapelse tog bakvägen till börsen.
Fastigheter från hans privata fastighetsbolag och Arvid Svensson Invest apporterades mot nyemitterade aktier i kraschbolaget Enlight.

SVÅRMATCHAD. Balder, med vd:n Erik Selin.
SVÅRMATCHAD. Balder, med vd:n Erik Selin.Foto:Oskar Omne

Artikeln du läser är låst. Logga in eller teckna en digital prenumeration för att läsa Nordens största affärstidning.

  • Full tillgång till Di.se med nyheter och analyser
  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid
  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan
  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

Är du prenumerant? Prova att ladda om sidan och kontrollera att du är inloggad.

Saknar du en prenumeration? Bli prenumerant

Innehåll från BrandskyddsföreningenAnnons

Vi måste bli bättre på att hantera det oförutsägbara

Vem hade kunnat förutse att ett lastfartyg skulle ställa sig på tvären i Suezkanalen eller att hela länder skulle försättas i lock-down på grund av en pandemi? Extremväder och bränder är ytterligare exempel på händelser som kan innebära störningar. Genom global konkurrens, högteknologiska system och slimmade organisationer vässas företagen till att bli allt effektivare – men de blir också sårbara. Svenska företag behöver bli bättre förberedda på att hantera potentiella händelser som kan sätta käppar i hjulet för deras verksamhet.

Att säkra affärskritiska processer genom BCM (business continuity management) är något som ofta sker systematiskt i större organisationer inom näringslivet eller offentlig sektor. Däremot har mindre företag ofta fullt upp med sin kärnverksamhet och att i övrigt leva upp till samhällets krav i lagar och föreskrifter. Det visar inte minst slutsatserna från Brandskyddsföreningens välbesökta webbinarium om industriellt brandskydd i våras, som bland annat handlade om Polarbrödsbranden förra året. En hel fabrik brann ned trots att lagkraven avseende brandskydd hade följts och ledningen för Polarbröd upplevde att de hade ett bra brandskydd. Enbart återuppbyggnaden kostar hundratals miljoner för att inte tala om kostnaderna för driftavbrottet samt konsekvenser för de anställda, samhället och miljön.

– I Sverige är vi vana vid ett samhälle med säker energiförsörjning, en välfungerande infrastruktur och ett stabilt klimat med få avbrott för extremväder, katastrofer eller kriser. Vi förutsätter också stabilitet i politiken och har ett stort förtroende för myndigheter och makthavare. Men läget har förändrats. Det är hög tid för svenska företag och organisationer att lära sig mer om hur man kan hantera de nya utmaningarna, säger Mats Björs, generalsekreterare för Brandskyddsföreningen och fortsätter:

– Att vara förberedd för de värsta situationerna är också en bra strategi för att kunna hantera mindre störningar. Processer för kontinuitetshantering skapar oundvikligen en resilient och mer hållbar verksamhet.

Frågorna som alla företag bör ställa sig

Vad är det då för åtgärder som behövs i praktiken? Kontinuitetshantering handlar om att analysera sin verksamhet genom att ställa frågor som:

• Vilka är de mest kritiska delarna av verksamheten?

• Hur snabbt skulle förlusten av en funktion eller process få negativ effekt? 

• Vilken utrustning, personal och vilka system är nödvändiga för att upprätthålla eller återuppta dessa kritiska funktioner? 

När den analysen är gjord vidtar ett strategiskt arbete med att skapa en mer robust verksamhet och att planera för de rutiner som behövs när det oväntade ändå inträffar.

Myndigheten för Samhällsskydd och beredskap (MSB) bidrar med mycket kunskap, inte minst när det handlar kontinuitetshantering för samhällsviktig verksamhet. Brandskyddsföreningen och MSB samverkar löpande i frågor där man kan sprida kunskap vidare, bland annat via utbildningar.

– Brandskyddsföreningen vill samla och sprida kunskap och expertis om resiliens och kontinuitetshantering för att stötta svenska företag och organisationer i en ny och osäkrare omvärld. Därför uppmanar vi alla organisationer och myndigheter att bidra till och stötta i det arbetet, avslutar Mats Björs.

Den 8 december håller Brandskyddsföreningen ett webbinarium med rubriken ”Bli bättre på att hantera det oförutsägbara” – Läs mer och anmäl dig här  

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Brandskyddsföreningen och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?