ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Samtal utanför boxen

  • UDDA SITTNING. Charlotta Rydholm skapar samarbeten över yrkesgränserna genom att låta människor som inte känner varandra jobba i hennes soffa. Foto: Jack Mikrut

Tillit i stället för misstro. Det är basen i Charlotta Rydholms koncept Soffice – att låta främlingar jobba ihop hemma i hennes soffa. Ut kommer innovativa idéer som leder till nya lösningar och förverkligande av drömmar.

Huset är rött med vita knutar, soffan mönstrad och antalet deltagare sju när Di kommer på besök.

Två av deltagarna har träffats på tidigare Soffice-möten. Övriga dyker upp för första gången efter att ha sett eller hört talas om den öppna inbjudan i sociala medier. Mötestiden motsvarar en arbetsdag och kostar inget.

Soffice har haft tio sammankomster sedan starten i januari i år. Konceptet kan beskrivas som en öppen tankesmedja eller inspirationsevent i miniformat, och utgår från att omväxling stimulerar kreativitet.

”En trygg miljö som någons hem får folk att dela med sig av funderingar och prestigelöst stöta dem med andras. Interdisciplinära samarbeten ger idéer och insikter, som är oerhört svåra att nå på egen hand eller tillsammans med likasinnade, som kolleger eller privata vänner”, säger Charlotta Rydholm.

Hon tar frågan om man ska ha en marknadschef som exempel:

”’Det klart att det behövs’, tycker alla på marknadsavdelningen om du frågar dem. Men om frågan diskuteras med människor med helt andra referensramar vidgas diskussionen och resultatet. ’Varför då – vad är nyttan med det?’ undrar kanske någon. ’Vad är en marknadschef?’ frågar en annan.”

Charlotta Rydholm har läst medie- och kommunikationsvetenskap och bland annat arbetat som utbildningschef på Berghs School of Communication. I dag är hon social entreprenör och har drivit eget företag sedan 2002.

Vad vill du med det hela?
”Skapa en medvetenhet om tillsammansskapet, om kraften i interdisciplinära samarbeten och förmågan att förändra. S:et i Soffice står för soppa, soffa och samtal.”

Charlotta Rydholm har sedan uppväxten i Helsingborg vurmat för de små stegen till förändring. Hon har än i dag familjens nyfikenhet och lust att göra annorlunda, bortom traditionerna, som förebild. Pappa Urban är professor i ortopedi och har grundat ett sjukhus i Odisha, Indien, storasyster Carolina arbetar inom kriminalvården och mamma Eva var tidigare speciallärare för att nu vara världskommunikatör,

”Mamma kan berätta att hon träffade kulturministern Alice Bah Kuhnke på tåget och att de hade ’riktigt trevligt’, eller att hon började prata med mannen som höll på att stjäla hennes cykel och att de hade ett ’jätteintressant’ samtal”, säger Charlotte Rydholm.

Samtalen mellan Soffice-deltagarna i hennes eget hem är i full sving efter en timme.

”Interna spånmöten ger färre misslyckanden men också färre break through-idéer, enligt en studie från Harvard Business. Enda sättet att göra skillnad är kunskap, det vill säga att dela med sig och att ta del av andras information”, säger Fredrik Heghammar, som efter Google Creative Labs och New York-byrån Anomaly startade företaget Another Tomorrow med Joe Coppard.

”Här kan man röra sig utanför den förväntade boxen och komma på helt nya sätt att lösa saker och ting”, tillägger Samuel Somo från nykterhetsorganisationen IOGT.

Att få in oväntade perspektiv är oerhört givande, enligt alla deltagare.

”Det är lite läskigt också, som en blind date”, säger Charbel Gabro, föreläsare i integrationsfrågor.

”Det låter knäppt, men är galet bra”, konstaterar Christin Edmark, intensivvårdsläkare på Karolinska universitetssjukhuset och rocksångerska.

Dagen är ännu i sin linda och vad samtalen leder till återstår att se. Förra gången deltog en kvinna som precis hade sagt upp sig. Efter mötet utvecklade hon en affärsidé och har nu startat eget.

Trenden att skapa nya rum för kreativa lösningar har bara börjat, enligt Charlotta Rydholm.

”I framtiden kommer inte stora citykontor att stå tomma mellan kl 18 och 07.30. I Kockums gamla lokaler i Malmö kan man redan hyra in sig på ett skrivbord i valfritt antal timmar och ta del av alla interdisciplinära samtal som händer där.”

Själv har hon börjat skriva en bok på temat ’sharing is caring’, och bytt bolagsnamn från Urban Inspiration till Tobegin.

”Allt du vill göra börjar med att börja.”

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer