ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Bönderna klandrar Arla

  • DRABBAD. Sveriges mjölkbönders ordförande Stefan Gård är kritisk mot Arlas affärsmodell som han anser inte gynnar svensk mjölkproduktion.

På fem år har 1.500 svenska mjölkbönder slutat, kvar finns i dag 4.200 mjölkgårdar. Den nuvarande nedläggningstakten är 10–20 företag varje månad.
Föreningen Sveriges mjölkbönder lägger en stor del av skulden på marknadsledaren Arla Foods prispolitik.

Det som en gång var svenska Arla är i dag en multinationell jätte som ägs kooperativt av mjölkbönder i sju västeuropeiska länder, däribland Sverige.

Mjölken som ägarna levererar till Arla Foods mejerier betalas med lika mycket oavsett i vilket av de sju länderna produktionen sker. Det drabbar svenska bönder hårt, enligt Sveriges mjölkbönder som har nästan 30 procent av alla svenska mjölkföretag på gårdsnivå som medlemmar.

”Arlas affärsmodell är inte förenlig med en fortsatt svensk mjölkproduktion”, säger Sveriges mjölkbönders ordförande Stefan Gård som anser att betalningssystemet både förlänger och förvärrar den svenska mjölkkrisen.

Han baserar kritiken på att Arla Foods betalning till mjölkbönderna fördelas orättvist när den är densamma i olika länder trots att produktionskostnaderna skiljer sig åt, och där Sverige är ett dyrt land att producera mjölk i.

Att produktionskostnaderna är högre i Sverige stöds av beräkningar gjorda av organisationen European Dairy Farmers, en sammanslutning av mjölkbönder runt om om i Europa.

Fjolårets rapport visade att de svenska jämförelsegårdarna hade högst kostnadsläge när gårdar i 14 EU-länder jämfördes.

LRF:s mjölkanalytiker Lennart Holmström säger till Dagens industri att det främst beror på höga kostnader för arbete, foder och byggnader.

Föreningen Sveriges mjölkbönder vill att Arla inför ett kontraktspris som skiljer sig åt mellan länder. Det skulle innebära ett slags prismässig A- och B-mjölk. Enligt Stefan Gård borde 70 procent av lantbrukarnas leveranser betalas som A-mjölk.

”Resten blir B-mjölk som utsätts för ett rått världsmarknadspris som kanske bara är hälften av betalningen för A-mjölken”, säger han.

Den halländske mjölkbonden Åke Hantoft är ordförande för Arla Foods och dess 13.400 ägare spridda på sju länder. Den stora majoriteten av ägarna är enligt honom positiva till lika betalning för alla. Kritik finns, men den kommer främst utifrån och inte från de egna ägarleden, hävdar han.

Stefan Gårds uttalande att likabetalningsprincipen inte är förenlig med fortsatt svensk mjölkproduktion avvisar han bestämt.

Han är stark motståndare till idén att medlemmarna/ägarna i Arla Foods skulle få olika mycket betalt för mjölken bara för att de verkar i olika länder.

Åke Hantoft tycker också att det är frustrerande att LRF tagit en aktiv roll i uppgörelsen med detaljhandeln för att den så kallade mjölkkronan enbart ska hamna hos svenska mjölkbönder.

”Arla Foods är ett internationellt bondeägt företag och jag tycker att det är ett väldigt märkligt synsätt att man anser sig ha rätt att ta del av andra marknaders pengar, men inte dela med sig av den egna marknadens pengar. Så jobbar man inte i ett kooperativt företag”, säger han.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer