ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

”Björntjänst för klimatet”

  • PENSIONÄR I STUDENTSTADEN. Lennart Bengtsson, professor i dynamisk meteorologi, har flyttat tillbaka till Uppsala där han började sina studier. Fortfarande med tjänsterum i både Reading och Hamburg, där han har utfört en stor del av sitt livsverk. Foto: Oskar Omne

Att belägga den svenska kärnkraften med straffskatter och göra den olönsam är att göra klimatarbetet en björntjänst.
Det anser klimatprofessorn Lennart Bengtsson som samtidigt vill tona ned de värsta klimatscenarierna.

Lennart Bengtsson uppmärksammade redan på 1970-talet den uppvärmning som relateras till den ökande koldioxidhalten i atmosfären. Men han hör också till dem som vill tona ned de värsta scenarierna.

Han förvånas över att klimatdebatten i Sverige i så hög grad domineras av icke-klimatforskare – med adress till bland andra miljöprofessorn Johan Rockström – och anser att den till delar har spårat ur på grund av stark politisering och mediala överdrifter utan vetenskaplig grund.

”Man drar i Sverige ofta långtgående slutsatser om det kommande klimatet trots stor osäkerhet i underlaget”, säger Lennart Bengtsson.

”Atmosfären är normalt inte förutsägbar för mer än några veckor framåt och det gäller också klimatet. Det beror främst inte på bristande modellkunskap, utan är en följd av kaosteorin.”

Han beskriver hur små obetydliga mätfel växer obegränsat under prognosens gång. Alla beräkningar kommer därför efter någon månad att bli helt olika varandra, även om alla kommer att visa ett väder som mycket väl skulle ha kunnat inträffa.

Man bör, enligt Lennart Bengtsson, därför avstå från detaljerade klimatprognoser, och i framtiden vara beredd på överraskningar i klimat och väder. Han tillägger att vädret inte har blivit mer extremt och att detta inte heller är att vänta i framtiden.

”Bortsett från en möjlig förstärkt nederbörd och en möjlig intensifiering av tropiska orkaner som ännu inte märks, finns det inte ens i modellsimuleringarna någon indikation till extremväder, än mindre i dagens observationer.”

Mot den här bakgrunden, hur borde Sverige ta sig an energifrågorna i framtiden?
”Sverige har redan gjort mer än de flesta länder för att minska sina växthusutsläpp och kan därför nu exportera stora mängder fossilfri el till grannländerna. Det borde räknas till Sveriges fördel när man gör upp om de nationella klimatbidragen.”

Lennart Bengtsson lyfter fram kärnkraftens ”mycket viktiga roll” genom att den kan garantera el året runt.

”Sol- och vindel räcker inte, då de ensamma inte klarar att producera el när det verkligen behövs som under vintern. För att minska klimat-risken, bör därför, som många forskare har framhävt, kärnkraften byggas ut i stället för att minskas.”

”Att som nu belägga den svenska kärnkraften med straffskatter och därmed göra den olönsam är att göra klimatarbetet en björntjänst. Med det omintetgör man den trygga och hållbara energiförsörjning som tidigare regeringar och företag med stor möda har byggt upp för att gagna vårt land”, säger han.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer